nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Stockholm Europas miljöhuvudstad 2010

  • Annons 1

Europeiska kommissionen har utsett Stockholm till Europas miljöhuvudstad 2010. Under en ceremoni i Bryssel i måndags togs priset emot av trafik- och miljöborgarrådet Ulla Hamilton (M). Det var första gången priset delades ut. I motiveringen nämns bland annat Stockholms stads ambitiösa mål att vara oberoende av fossila bränslen år 2050 och arbetet med vattenskydd men också att ledningen kombinerar tillväxt och hållbar utveckling. Dessutom ligger Stockholmsbons växthusutsläpp 50 procent under det nationella genomsnittet.

Ulla Hamilton säger till Dagens Nyheter att stadens ledning har en bredd i miljöarbetet, som omfattar allt från trafik till vattenrening. Oppositionsborgarrådet Carin Jämtin menar dock att priset till stor del baseras på sådant som gjordes under den förra mandatperioden.

År 2011 tar Hamburg över som miljöhuvudstad i Europa.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Nobelpristagare anser att klimatmötet ska avbrytas

Båda Nobelpristagarna i ekonomi anser att det viktigaste för klimatet är att sätta igång med åtgärder som leder framåt. Nu. Handlingsförlamningen är det största problemet. Paul Romer anser att en bra start är att något större land fattar beslut om koldioxidskatt. William Nordhaus rekommenderar att klimatmötet i Katowice ajourneras och att en mindre grupp diskuterar sig fram till vilka mekanismer som kan ge resultat.

  • Annonskod Huvudspalten 4