nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Stena metall testar ny materialåtervinning

  • Annons 1

Bilinredning med läder, gummi, textil och mattor är en avfallsrest som är mycket svår att materialåtervinna och bidrar till att cirka 20 procent av skrotbilars vikt inte kan återvinnas effektivt. Det vill Stena metall råda bot på genom ett fullskaligt projekt där restavfallet ska brännas tillsammans med hushållssopor och rötslam från reningsverk.

– Restavfallet från verksamheten är komplicerat då det bland annat innehåller zink och bly som tillsammans med klor kan bilda korrosiva gaser som är skadliga för en förbränningsugn, säger Christer Forsgren, teknik- och miljöchef på Stena metall.

I projektet ska man se om bland annat svavlet i rötslammet kan undvika skadorna. Och lyckas energiåtervinningen menar Christer Forsgren att det finns stora miljövinster.

– Om vi i en förbränningspanna kan energiåtervinna allt vårt eget restavfall så kan energi tas tillvara som fjärrvärme eller el. Energivärdet motsvarar uppvärmningen av cirka 10 000 småhus under ett år.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Nytt webbverktyg ska öka jämställdheten på arbetsplatsen

Ett forskningsprojekt vid Luleå tekniska universitet har utvecklat ett nytt webbverktyg, ”Förändringsrutan” ska hjälpa organisationer att få jämställdhetsarbetet att bli en del av den ordinarie verksamheten och det dagliga arbetet.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Chalmers vässar forskningsmiljö för solenergi

Chalmers vässar sin forskningsmiljö när det gäller fastighetsnära energiproduktion av solenergi. Målet är att skapa en forskningsmiljö som är unik i Europa.