nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Statkraft satsar på vind även i Storbritannien

  • Annons 1

Norska energibolaget Statkraft, som har långt gångna planer på att investera 16 miljarder i vindkraft i Sverige ihop med SCA, fortsätter sin satsning på vindkraft. Nyligen blev det klart att företaget ska bygga sin första vindkraftpark utanför Norge.

I Sverige har Statkraft, tillsammans med SCA, identifierat sju platser i Jämtland och Västernorrland där vindkraftparker kan utvecklas och ge en effekt på 2,8 TWh.

Den nu aktuella vindkraftparken i Blaengwen i Södra Wales kommer att ha 10 vindturbiner och en total produktionskapacitet på 23 megawatt. Vindkraftverken kommer att vara i kommersiell drift nästa höst. Projektet ägs till hälften av vardera Statkraft och amerikanska Catamount Energy Corporation.

Statkraft uppger att man siktar på en ledarposition inom såväl land- som havsbaserad vindkraft i nordvästra Europa. Det finns två starka skäl till Statkrafts stora investeringar i Storbritannien, liksom de framtida i Sverige.

– Vi har hittat platser med bra vindförhållanden i båda länderna och det finns goda ekonomiska incitament. Storbritannien och Sverige har båda elcertifikatmarknader. Ländernas system är förebilder och borde inspirera till en certifikatmarknad på EU-nivå för att öka vindkraftproduktionen, uppger Bengt Vernmark, vd för ny energi på Statkraft Sverige.

Statkraft har totalt nio vindkraftprojekt under planläggning i Storbritannien ihop med andra, samt 2,8 TWh under utveckling i Sverige ihop med SCA. Statkraft driver dessutom tre stora vindparker på Smøla, Hitra och i Kjøllefjord.

Etiketter:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Klimatet: Målen är tillräckliga – nu behövs verkstad

Debatten om politikens förutsättningar att hantera klimatfrågan, som Miljö & Utveckling arrangerade i Almedalen, ledde både till hetsig ordväxling och intressanta reflektioner. I panelen fanns Gunvor G Ericson, Svante Axelsson, Ludwig Bengtsson Sonesson och Mattias Goldmann. Du kan också se debatten, länk till filmen finns längst ned i texten.