nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Starkare papper minskar energiförbrukningen

Aq-vane. Så heter tekniken som har hittat från flygplansindustrin till pappersforskningen. Resultatet: ett starkare papper med lägre råvarutåtgång och energiförbrukning.

  • Annons 1

– För ett pappersbruk som producerar 450 000 ton per år av det nya pappret innebär tekniken en årlig besparing på cirka 120 miljoner kronor, säger Daniel Söderberg, initiativtagare och forskningsledare på Innventia.

Ett tunt vattenlager används för att skapa stabilitet i papperslagren och det blir en smidigare sammanfogning. Tekniken gör det enklare att hålla isär olika skikt i pappret, något som enligt Innventia gör det lättare att bestämma över papprets egenskaper.

– Vi har skräddarsytt en ny typ av obestruket papper, av samma typ som används i Ikeakatalogen, Genom att lägga finare fibrer på ytan av pappret och de grövre i mitten kan vi spara upp till tio procent i material- och energikostnader.

Från och med i somras har Innventia lett EU-projektet BoostEff där möjligheterna med att utveckla tekniken Aq-vane för katalog- och magasinspapper utreds, bland annat i samarbete med Stora Enso. Projektet avslutas 2013 och då hoppas Daniel Söderberg att den stora marknaden är nådd.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Så dålig är luften för cykelpendlare i Stockholm

Gång- och cykelpendlare exponeras för stora mängder luftföroreningar under rusningstrafik i Stockholm. Enligt en ny studie av Folksam utsätts de för nästan sex gånger så höga nivåer av luftföroreningar som stockholmare i snitt.