nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Starbucks vill göra bioplast av kaffesump

Den amerikanska kaffekedjan Starbucks samarbetar med forskare för att omvandla kaffesump och matavfall till biobaserad plast och tvättmedel. En första testomgång i labbet gav förväntade resultat.

  • Annons 1

Varje år slänger, förbränner eller komposterar Starbucks omkring 5 000 ton kaffesump och bakverk. Nu vill kedjan minska sitt resursslöseri genom att omvandla avfallet till användbar råvara. Idén kom från ett möte förra sommaren med miljöorganisationen The Climate Group där kaffekedjan är medlem.

Nu har man tillsammans med forskare testat processen i labb, skriver Environmental Leader. I enkla termer handlar det om att blanda avfallet med en svampmix som utsöndrar enzymer som bryter ned kolhydrater till socker. Sedan går blandningen till nästa steg där bakterier kickar igång jäsning så att sockret omvandlas till bärnstenssyra.

Enligt Environmental Leader listade en rapport från amerikanska energidepartementet syran som ett nyckelmaterial för att framställa tvättmedel, biobaserad plast och mediciner.

Enligt Carol S K Lin som har lett forskningsteamet är en av fördelarna att utsläppen minskar när avfallet inte förbränns.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

”Studie från Karlstads universitet brister i vetenskaplighet”

Nyligen presenterades en studie från Karlstads universitet som påstod att plastmattor i bostaden ger upphov till upptag av farliga kemikalier hos gravida kvinnor. Studien är behäftad med brister som inte en vetenskaplig tidskrift borde ha accepterat, skriver Tekn Dr Lena Lundberg på PVC Forum – en sektorgrupp inom IKEM, i en debattartikel för Miljö & Utveckling.