nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Polarbröd
Anna Borgeryd vid ett av Polarbröds fyra vindkraftverk, ämnet för hennes sista krönika i Miljö & Utveckling. FOTO: Polarbröd

Konsumentverket lägger ned stämning mot Polarbröd

Miljö & Utveckling rapporterade tidigare om att Polarbröd riskeras att stämmas av Konsumtverket, då verket menar att Polarbröds marknadsföring är felaktig. Nu drar Konsumentverket tillbaka ärendet.

 • Annons 1

Polarbröd har egna vindkraftverk och annullerar sina ursprungsgarantier i takt med att elen används i bagerierna. Ändå får företaget inte skriva att brödet bakas med vindkraftsel.

Måste ändra marknadsföring

Nu meddelar Konsumentverket att de lägger ned ärendet mot Polarbröd, då företaget gått med på att ändra sin marknadsföring.

– Mot bakgrund av att Polarbröd har inkommit med utfästelse om att upphöra med det aktuella påståendet har vi meddelat bolaget att ärendet mot Polarbröd kommer avskrivas, säger Ida Nyström, processråd på Konsumentverket.

Läs mer: Polarbröd ändrar sin marknadsföring – riskerar ändå stämning

Polarbröd menar i sin tur att Konsumentverkets formuleringar inte är helt otvetydiga.

– Vi har inte fått ett definitivt svar att de inte ska göra det, men är det så känns det naturligtvis rätt och riktigt att de inte stämmer oss för att vi berättar att vi har egen vindkraft, säger Anna Borgeryd, chefsstrateg på Polarbrödsgruppen och fortsätter:

– Nu blir det intressant att se om Konsumentverket sätter sig ned för att resonera med elbranschen som marknadsför och säljer förnybar el, och deras större företagskunder som köper och i sin tur marknadsför elanvändning baserat på elursprungsgarantier. Det vore också bra om de nådde samsyn med Energimyndigheten och Energimarknadsinspektionen.

Kan motarbeta omställningen mot förnybart

– På så sätt kan de kanske hitta en enighet om vilken praxis som ska råda i Sverige kring kommunikation av förnybar el?  Alternativt kommer de att fortsätta på den inslagna vägen och dra något annat enskilt företag som marknadsför förnybar el inför domstol, för att få frågan avgjord där. Vilket av alternativen Konsumentverket än väljer är vår förhoppning att den rättssäkra praxis – lika för alla – som hela energi-Sverige nu väntar på ska klargöras, inte motarbetar Sveriges omställning till ett 100 procent förnybart elsystem, berättar Anna Borgeryd.

Etiketter:,

Kommentarer

3 reaktioner till “Konsumentverket lägger ned stämning mot Polarbröd”

 1. Arne skriver:

  Det du skriver är inte helt korrekt Erik. Ursprungsgarantier (UG) säljs av producenten av förnybart. Nu när UG-priset stiger så styrs kapital till förnybara källor, vilket ökar incitamentet att bygga förnybara källor. Det stämmer att det inte omedelbart påverkar utbyggnaden men det är klart att den gör det.

  Sen är det svårt att förstå elektron-resonemanget från konsumentverket. På samma sätt kan man fråga sig om det är din sedel som du satte in på banken som kommer ut i bankomaten? Hur kan du då hävda att du tagit ut pengar från ditt konto, om det inte är samma sedel utan bara en ”omfördelning av statistik”?

 2. Johnny Kellner skriver:

  Hur stod det ursprungligen i Konsumentverkets anmärkning?

 3. Erik Dotzauer skriver:

  Systemet med ursprungsgarantier för el är enbart en procedur som omfördelar statistik. Konsekvensen av detta blir att företagens miljöredovisningar inte speglar den verkliga miljöpåverkan som deras energianvändning orsakar. Se vidare följande länk för en beskrivning av problematiken, https://www.linkedin.com/pulse/milj%C3%B6byggnad-och-kejsarens-nya-kl%C3%A4der-erik-dotzauer .

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

 • Annonskod Huvudspalten 4

Klimatet: Målen är tillräckliga – nu behövs verkstad

Debatten om politikens förutsättningar att hantera klimatfrågan, som Miljö & Utveckling arrangerade i Almedalen, ledde både till hetsig ordväxling och intressanta reflektioner. I panelen fanns Gunvor G Ericson, Svante Axelsson, Ludwig Bengtsson Sonesson och Mattias Goldmann. Du kan också se debatten, länk till filmen finns längst ned i texten.