nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Sverige stämmer EU-kommissionen

Sverige drar kommissionen inför EU-domstolen. Miljökommissionär Janez Potočnik har vikit sig för kemilobbyn enligt miljöminister Lena Ek.

Miljöminister Lena Ek. FOTO: Regeringskansliet
  • Annons 1

Beslutet att dra EU-kommissionen inför EU-domstolen togs i går, torsdag, på ett regeringssammanträde. Det är ytterst ovanligt och hände senast för tio år sedan.

– Kommissionen stoppar och fördröjer arbetet med att fasa ut hormonstörande ämnen. Det är oerhört allvarligt och gör mig väldigt upprörd, sade miljöminister Lena Ek (C) igår till Dagens Nyheter.

Har försökt tidigare

Lena Ek vände sig tidigare i våras till kommissionen med krav på att den i enlighet med biocidförordningen ska anta kriterier för att identifiera hormonstörande ämnen. Miljökommissionären svarade att mer tid krävs. Det här fördröjer arbetet med att få bort kemikalierna, menar Lena Ek.

– Det här är en fråga där det står en strid mellan de som arbetar med hälsa och den europeiska kemikalielobbyn. Då är det viktigt att kommissionen ställer sig på människornas sida, sade hon till DN.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Nytt forskningsbegrepp ska få människor att se naturens värde

Genom att prata om ”naturens bidrag till människor” istället för ekosystemtjänster, kan naturens värde för människan ses ur ett mer komplett perspektiv. Det föreslår trettio internationella experter kopplade till FN:s vetenskapliga expertpanel för biologisk mångfald, IPBES.

  • Annonskod Huvudspalten 4