nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Sverige stämmer EU-kommissionen

Sverige drar kommissionen inför EU-domstolen. Miljökommissionär Janez Potočnik har vikit sig för kemilobbyn enligt miljöminister Lena Ek.

Miljöminister Lena Ek.
Miljöminister Lena Ek. FOTO: Regeringskansliet
  • Annons 1

Beslutet att dra EU-kommissionen inför EU-domstolen togs i går, torsdag, på ett regeringssammanträde. Det är ytterst ovanligt och hände senast för tio år sedan.

– Kommissionen stoppar och fördröjer arbetet med att fasa ut hormonstörande ämnen. Det är oerhört allvarligt och gör mig väldigt upprörd, sade miljöminister Lena Ek (C) igår till Dagens Nyheter.

Har försökt tidigare

Lena Ek vände sig tidigare i våras till kommissionen med krav på att den i enlighet med biocidförordningen ska anta kriterier för att identifiera hormonstörande ämnen. Miljökommissionären svarade att mer tid krävs. Det här fördröjer arbetet med att få bort kemikalierna, menar Lena Ek.

– Det här är en fråga där det står en strid mellan de som arbetar med hälsa och den europeiska kemikalielobbyn. Då är det viktigt att kommissionen ställer sig på människornas sida, sade hon till DN.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Vill förlänga elcertifikatsystemet

Energimyndigheten har presenterat ett förslag på hur elcertifikatsystemet ska utformas efter 2020. Bland annat föreslår de en förlängning av systemet till 2045 och att kvoten höjs från 2022.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Frivilligorganisationer stämmer norska staten för oljeborrning

Norska staten stäms för oljeborrning i Barents hav i Arktis. Det innebär att en norsk grundlagsparagraf som säger att myndigheter ska värna om natur och miljö nu prövas i rätten för första gången.