nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Sverige stämmer EU-kommissionen

Sverige drar kommissionen inför EU-domstolen. Miljökommissionär Janez Potočnik har vikit sig för kemilobbyn enligt miljöminister Lena Ek.

Miljöminister Lena Ek.
Miljöminister Lena Ek. FOTO: Regeringskansliet
  • Annons 1

Beslutet att dra EU-kommissionen inför EU-domstolen togs i går, torsdag, på ett regeringssammanträde. Det är ytterst ovanligt och hände senast för tio år sedan.

– Kommissionen stoppar och fördröjer arbetet med att fasa ut hormonstörande ämnen. Det är oerhört allvarligt och gör mig väldigt upprörd, sade miljöminister Lena Ek (C) igår till Dagens Nyheter.

Har försökt tidigare

Lena Ek vände sig tidigare i våras till kommissionen med krav på att den i enlighet med biocidförordningen ska anta kriterier för att identifiera hormonstörande ämnen. Miljökommissionären svarade att mer tid krävs. Det här fördröjer arbetet med att få bort kemikalierna, menar Lena Ek.

– Det här är en fråga där det står en strid mellan de som arbetar med hälsa och den europeiska kemikalielobbyn. Då är det viktigt att kommissionen ställer sig på människornas sida, sade hon till DN.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet!

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.

Filippa K mest hållbara butikskedja

Filippa K är årets mest hållbara butikskedja enligt Retail Awards 2017.
Sedan en ny hållbarhetsstrategi sjösattes 2012 har Filippa K drivit ett medvetet och engagerat hållbarhetsarbete med kvalitetssäkring i alla led, skriver juryn i sin motivering.

Så kan hållbarhetsarbetet förenklas för mindre företag

Att arbeta med miljö- och hållbarhetsfrågor blir allt viktigare. Men hur ska man hinna med som litet företag?
Hanna Cederqvist, ansvarig för företagarorganisationen Företagarnas hållbarhetsprojekt har tipsen som hjälper småföretagen på traven.