nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Stålindustrin kräver annan tilldelning av utsläppsrätter

  • Annons 1

Förslaget till handeln med utsläppsrätter kan hindra tillväxt och stoppa investeringar. Det menar Håkan Murby vd för Jernkontoret.

– Handeln med utsläppsrätter för koldioxid enligt EU:s direktiv och FlexMex2-utredningen, riskerar att snedvrida konkurrensen mellan stålföretag såväl inom EU som mellan EU och andra länder, säger Håkan Murby.

Stålindustrin föreslår därför en tillämpning av handelssystemet som ger företag med låga koldioxidutsläpp möjlighet att växa. Samtidigt som stålbranschens totala koldioxidutsläpp kommer att minska.

– Vi föreslår att tilldelning av utsläppsrätter till malmbaserade stålverk ska baseras på planerad produktion multiplicerad med europeiska stålindustrins medelvärde för specifikt utsläpp per ton producerat stålämne. Det skulle premiera ståltillverkning med låga utsläpp oavsett var den sker, poängterar Håkan Murby.

Stålindustrin har lämnat sitt förslag om Handel med utsläppsrätter till miljöminister Lena Sommestad.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

”Studie från Karlstads universitet brister i vetenskaplighet”

Nyligen presenterades en studie från Karlstads universitet som påstod att plastmattor i bostaden ger upphov till upptag av farliga kemikalier hos gravida kvinnor. Studien är behäftad med brister som inte en vetenskaplig tidskrift borde ha accepterat, skriver Tekn Dr Lena Lundberg på PVC Forum – en sektorgrupp inom IKEM, i en debattartikel för Miljö & Utveckling.

  • Annonskod Huvudspalten 4