nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Stålindustrin kräver annan tilldelning av utsläppsrätter

  • Annons 1

Förslaget till handeln med utsläppsrätter kan hindra tillväxt och stoppa investeringar. Det menar Håkan Murby vd för Jernkontoret.

– Handeln med utsläppsrätter för koldioxid enligt EU:s direktiv och FlexMex2-utredningen, riskerar att snedvrida konkurrensen mellan stålföretag såväl inom EU som mellan EU och andra länder, säger Håkan Murby.

Stålindustrin föreslår därför en tillämpning av handelssystemet som ger företag med låga koldioxidutsläpp möjlighet att växa. Samtidigt som stålbranschens totala koldioxidutsläpp kommer att minska.

– Vi föreslår att tilldelning av utsläppsrätter till malmbaserade stålverk ska baseras på planerad produktion multiplicerad med europeiska stålindustrins medelvärde för specifikt utsläpp per ton producerat stålämne. Det skulle premiera ståltillverkning med låga utsläpp oavsett var den sker, poängterar Håkan Murby.

Stålindustrin har lämnat sitt förslag om Handel med utsläppsrätter till miljöminister Lena Sommestad.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Nytt beslut: Drivmedel ska klimat- och ursprungsdeklareras vid pump

Regeringen har beslutat om en ny förordning där konsumenter vid bränslepumpen ska få information om drivmedels klimatpåverkan och ursprung. Sverige blir först i världen med en sådan konsumentinformation och drivmedelsförordningen kommer gälla från år 2020.

Rapport om fem grader varmare klimat

Om jordens medeltemperatur överskrider två grader, finns risken att det inte tar stopp där, utan går upp till fyra eller rentav fem grader. Det har forskare från Stockholm Resilience Centre kommit fram till i en ny studie.