nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Staffan startar blogg om grön it

Tre frågor till Staffan Fredlund på Sigma som nyligen startat en blogg om grön it:

  • Annons 1

Varför har du startat den här bloggen?

Grön it är ett område som jag brinner för och som jag arbetat med under längre tid. Jag tycker att det känns kul att dela med mig av min kompetens och mina erfarenheter. Det är också ett sätt att sprida den kunskap vi har inom Sigma där jag arbetar.

Varför behövs bloggen?

It finns överallt idag, i hemmen, i städerna. Egentligen finns det ett it perspektiv i allt vi gör. Jag vill lyfta it som en möjlighet att hitta lösningar för att skapa mer hållbara företag och hållbara samhällen. Det handlar om två perspektiv, dels att miljöanpassa befintliga it-lösningar, dels hur vi kan använda it som miljöteknik. Ett exempel är i trafiken där man kan använda it för att minska utsläppen via så kallade intelligenta trafiksystem. Sammanfattat handlar grön IT om att minska energikonsumtionen, materialförbrukningen, transporterna och mängden miljöfarligt avfall. I merparten av fallen leder satsningar inom grön it även till kostnadsbesparingar.

Vad kommer du att skriva om?

Det kommer att vara blandat, jag kommer att täcka områden som teknikinnovationer, vad som händer inom branschen, länka till intressanta artiklar och bloggar, tipsa om utbildningar och seminarier. Jag kommer även att skriva om Malmö stads satsning på Grön it som jag jobbar mycket med. Under de kommande åren ska de jobba med att förvalta och utveckla it-lösningar som kan bidra till en hållbar utveckling i staden. Det finns inte så många bloggar som handlar specifikt om grön it så det finns en lucka att fylla här.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

När hållbarhetschefen kör en glädjedans

Vi i offentlig sektor måste visa att vi är seriösa affärspartners och då kan vi inte bara köpa grisen i säcken. Det är inte ett okej sätt att använda skattemedel, skriver Marilouise Berg, krönikör i Miljö & Utveckling i en krönika om behovet av uppföljning i offentlig upphandling.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Ny plan för att förbättra EU:s godkännandeförfarande av bekämpningsmedel

Europaparlamentet ska förbättra förtroendet för EU:s godkännandeförfarande av bekämpningsmedel. Parlamentet har bland annat enats om att allmänheten måste ha tillgång till de studier som används i processen med att godkänna bekämpningsmedel.