nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Spelteori ett redskap för klimatförhandlingar

Tyska forskare har använt spelteori för att försöka hitta en väg ut ut återvändsgränderna i FN:s klimatförhandlingar.

  • Annons 1

En grupp forskare vid Potsdam Institute for Climate Impact Research har applicerat spelteori på problemet med FN:s tröga klimatförhandlingar, rapporterar the Guardian. Metoden att använda spelteori används redan inom många olika forskningsområden för att hitta fördelaktiga samband mellan olika parter. Problemet med klimatförhandlingarna, enligt Jobst Heitzig, ledare för den tyska studien, är att det finns så kallade fripassagerare. Det är länder som Amerika, Ryssland och Kanada som fortsätter släppa ut koldioxid på bekostnad av länder som lägger miljardbelopp på att minska sina egna utsläpp.

Slutsatsen forskarna drar är att klimatförhandlingarna skulle gå snabbare framåt om alla länder gick med på att straffa dem som inte villa ta en aktiv del i att sänka koldioxidutsläppen. På kort sikt kunde metoden orsaka splittring men skulle vara effektiv på sikt menar Heitzig.

Etiketter:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Hemlig klimatdata försvårar omställningen

Klimatdata som inte är offentliga gör att det är svårt att diskutera vilka klimatsatsningar som är bäst. Därmed ökar risken för misstag vid den stora omställningen. Stefan Wirsenius vid Chalmers tekniska högskola är kritisk till att institut och företag inte alltid presenterar sina beräkningar.

Gretaeffekten del av större trend

Hos SAS använder hållbarhetschefen ordet roligt om det stora intresset för klimat som följt av IPCC:s rapport och klimataktivisten Greta Thunbergs inlägg i debatten. Men minskat flygande och ökad efterfrågan för biobränsle bygger på beslut som fattats tidigare än så, enligt fyra företag som påverkas på olika sätt av klimatdebatten.