nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Sot på schemat i Luxemburg

Igår träffades EU:s miljöministrar i ett rådsmöte i Luxemburg. Miljöminister Andreas Carlgren tog då upp vikten av kraftfulla utsläppsminskningar av kortlivade klimatpåverkande luftföroreningar.

  • Annons 1

Exempel på kortlivade luftföroreningar är sotpartiklar, ozon och metan. Trots att dessa inte har lika lång livslängd som till exempel koldioxid har de ändå en negativ effekt på klimatet. Sverige vill nu att rådet och kommissionen ska ta med de kortlivade klimatpåverkande ämnena i den framtida miljöpolitiken. Speciellt med tanke på att en revision av EU:s luftstrategi är på gång.

– Med åtgärder som minskar klimatpåverkan från kortlivade ämnen kan uppvärmningen begränsas snabbare, klimatet skyddas på kort sikt och chanserna ökar att vi kan begränsa jordens medeltemperaturökning till maximalt två grader Celsius. Att minska utsläppen av långlivade växthusgaser och samtidigt minska utsläppen av kortlivade klimatpåverkande ämnen är två parallella spår som måste följas samtidigt för att klara klimatutmaningen, säger Andreas Carlgren i ett pressmeddelande från miljödepartementet.

Utsläppen av de kortlivade klimatpåverkande ämnena som även kallas short lived climate forcers, SLCF, sker överallt men är stora framförallt i Afrika och Asien där mycket sot bildas vid matlagning på grund av att många eldar med biomassa. Bättre spisar till utvecklingsländer ses därför som en viktig fråga för att minska miljöpåverkan.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Så dålig är luften för cykelpendlare i Stockholm

Gång- och cykelpendlare exponeras för stora mängder luftföroreningar under rusningstrafik i Stockholm. Enligt en ny studie av Folksam utsätts de för nästan sex gånger så höga nivåer av luftföroreningar som stockholmare i snitt.