nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Soptipparna blir renare

Skärpt lagstiftning för deponier har gett lägre miljöpåverkan. Men metaller i lakvattnet är den nya knäckfrågan, visar doktoranden Hanna Modin i sin avhandling.

  • Annons 1

Tuffare miljölagstiftning har bland annat inneburit att andelen matavfall och organiskt material enbart får vara tio procent av det totala avfallet som går på deponi. Det har varit positivt för miljön, konstaterar doktoranden Hanna Modin vid Lunds universitet som utvärderat den skärpta lagstiftningen i sin avhandling. Det minskar skadliga näringsämnen och andra syreförbrukande ämnen som kan resultera i bottendöd i sjöar.

– Detta är jättebra! Denna del av lagstiftningen har lyckats, säger hon i ett pressmeddelande.

Mer metaller

Dock menar Hanna Modin att det finns en baksida. Det organiska materialet bidrar nämligen till att göra deponierna syrefria och hindrar metaller från att rinna ut i lakvattnet. Nu förbrukas troligen det organiska materialet snabbare, vilket gör att metallerna läcker ut.

– Nu när vi löst ett problem bör vi fokusera på metallerna. Vi måste veta hur de lakas ut ur deponin och ur reningen bör gå till.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

De är Sveriges bästa arbetsgivare 2017

Revisionsbolaget Grant Thornton har utsetts till ”Sveriges bästa arbetsgivare 2017” för stora företag och när det gäller mellanstora organisationer är det teknikkonsultföretaget Bengt Dahlgren som tar hem den titeln. Resultatet baseras på en årlig undersökning som genomförs av employer branding-företaget Universum.