nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Sopstationen som tömmer sig själv

Självgående avfallsstationer och avfallskärl som själva känner när det är dags för tömning. Det blev det vinnande förslaget i en stor innovationstävling.

Sofia Öreberg, stadsutvecklingschef på Tyréns i Malmö, tar emot priset på 200 000 kronor i Almedalen.
Sofia Öreberg, stadsutvecklingschef på Tyréns i Malmö, tar emot priset på 200 000 kronor i Almedalen.
  • Annons 1

Det vinnande bidraget heter Tur & Retur och har tagits fram av stadsutvecklingsavdelningen på Tyréns.

– I den täta, hållbara staden ska många funktioner rymmas på en begränsad yta, samtidigt som vi människor kräver alltmer service i vårt närområde. I vårt bidrag ersätter vi det traditionella miljörummet med en självgående avfallsstation i gatumiljö. På så sätt frigör vi yta på innergårdar och i bostadshus, säger Britt-Marie Fagerström, miljökonsult på Tyréns.

Tanken är att alla hushåll förses med behållare av återvunnet gummi, som ska ersätta soppåsar av plast. När de fyllts med avfall ska de lämnas till stationer som finns i kvarteret. En del av stationen är mobil och förflyttar sig själv då den genom sensorer känner att det är dags för tömning. Den går längs en slinga som leder till en uppsamlingscentral.

Minskade transporter

– En av utmaningarna i den alltmer förtätade staden är att minska de tunga transporterna inne bland bostäderna. Samtidigt ska arbetsmiljön för miljöarbetarna vara bra. Dessutom ska det också vara lätt för användaren att göra rätt hela vägen från bostaden till avfallskärlen, säger Henrik Aspegren, vice förbundsdirektör på VA SYD.

Det är Malmö stad, Göteborgs stad och det kommunala bostadsbolaget MKB som tillsammans med Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, och vatten- och avloppsverket VA SYD genomför innovationstävlingen med stöd från innovationsmyndigheten Vinnova. Prissumman är på 200 000 kronor.

Vinnaren presenterades i går under Almedalsseminariet ”Delningsrevolutionen och morgondagens avfallssystem”.

Taggar:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet!

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.

Filippa K mest hållbara butikskedja

Filippa K är årets mest hållbara butikskedja enligt Retail Awards 2017.
Sedan en ny hållbarhetsstrategi sjösattes 2012 har Filippa K drivit ett medvetet och engagerat hållbarhetsarbete med kvalitetssäkring i alla led, skriver juryn i sin motivering.

Så kan hållbarhetsarbetet förenklas för mindre företag

Att arbeta med miljö- och hållbarhetsfrågor blir allt viktigare. Men hur ska man hinna med som litet företag?
Hanna Cederqvist, ansvarig för företagarorganisationen Företagarnas hållbarhetsprojekt har tipsen som hjälper småföretagen på traven.