nr-logo

Tidningen för miljöproffs

plastflaskor

Sopberget växer

Vi producerar allt mer sopor. Idag slänger vi närmare ett halvt ton sopor per person och år, vilket är en 50-procentig ökning jämfört med 1990, rapporterar Sveriges Radio.

  • Annons 1

I takt med att konsumtionen ökar, ökar också mängden avfall. Sedan 1990 har avfallsmängden ökat från 300 kilo skräp per person och år till 461 kilo förra året och det ser inte ut att ske någon förändring. Att vi också återvinner mer räcker inte för att lösa problemet. Istället måste det satsas mer på att förebygga avfall.

Åsa Stenmarck, chef för avfallsforskningen på Svenska Miljöijnstitutet IVL, utrycker sin oro för de växande avfallsmängderna.

– Att avfallsmängderna ökar speglar att vi tar ut mer resurser från jorden, och vi vet att vi förbrukar för mycket av jordens resurser redan nu, säger Åsa Stenmarck till Sveriges Radio.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Vill förlänga elcertifikatsystemet

Energimyndigheten har presenterat ett förslag på hur elcertifikatsystemet ska utformas efter 2020. Bland annat föreslår de en förlängning av systemet till 2045 och att kvoten höjs från 2022.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Frivilligorganisationer stämmer norska staten för oljeborrning

Norska staten stäms för oljeborrning i Barents hav i Arktis. Det innebär att en norsk grundlagsparagraf som säger att myndigheter ska värna om natur och miljö nu prövas i rätten för första gången.