nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Företag och organisationer med större anläggningar som satsat på solenergi har varit mest kritiska mot den nya solskatten. FOTO: Uppsala kommun

Solskatten kan bli lägre igen

Regeringen är på väg att svänga i frågan om den kontroversiella skatten på solenergi - och kritiker gläds.

  • Annons 1

Det var vid en presskonferens i regeringskansliet på tisdagen som finansminister Magdalena Andersson (S) förklarade att regeringen ska se över om det går att slopa sommarens höjning av skatten på solel .

– Vi jobbar för fullt för att se om det finns möjligheter för en nedsättning till lägsta nivå, säger Andersson till TT.

När skatten infördes den 1 juli i år skyllde regeringen på EU-regler om konkurrens och statsstöd. Men några sådana krav finns inte, enligt EU-kommissionen.

Grönt ljus för subventioner

– Tvärtom finns det möjlighet för medlemsländerna att göra undantag för förnybar energi som solenergi. Vad gäller statsstöd måste vi granska varje individuellt fall, men det är viktigt att framhålla att vi har givit grönt ljus i många andra fall i andra medlemsländer till subventioner, säger Katarina Areskoug Mascarenhas, chef på EU-kommissionens representation i Sverige, till SVT Nyheter.

Regeringen har fått hård kritik från fastighetsbolag, kommuner och stora företag, eftersom skatten gör stora solcellsanläggningar olönsamma. En av kritikerna har varit Centerpartiets Per Åsling.

”Avskaffa skatten helt”

– Det faktum att Magdalena Andersson nu uttalar sig i frågan bekräftar att regeringen haft fel. EU-lagen kräver inte ett införande av skatt på produktion av solel, säger han.

Nu förväntar han sig att regeringen går hela vägen och avskaffar skatten helt och ”inte går på någon halvdan lösning”.

– Det skulle gå helt mot det gemensamma målet om att den svenska elproduktionen ska bli 100 procent förnybar till år 2040, säger Per Åsling.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Glad sommar!

Sommartider är semestertider. Miljö & Utvecklings webbredaktion stänger därför bevakningen för att ta sommarledigt. En riktigt skön och stärkande sommar önskar vi alla våra läsare. Vi återkommer igen den 9 augusti.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Här finns miljöjobben

Ny statistik från SCB

Miljöbranschen har växt med 5 600 jobb sedan 2004. Allra flest arbetar med avfallshantering och förnybar energi, enligt statistik från SCB.