nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Alla hus är passivhus i Vallda Heberg och får sin energi från sol och biobränsle.
Alla hus är passivhus i Vallda Heberg och får sin energi från sol och biobränsle. FOTO: Niklas Bernstone

Solrekord i Vallda Heberg

Vallda Heberg i Kungsbacka sätter nytt svenskt rekord i solenergi. Första året står solen för 40 procent av värmeenergin.

  • Annons 1

Eksta Bostad och NCC byggde Vallda Heberg mellan 2011 och 2013, Sveriges första bostadsområde med enbart passivhus och energi från sol och biobränslen. Totalt handlar det om 26 villor, 38 lägenheter och ett äldreboende med 64 bostäder.

Nu har resultatet av första året utvärderats. Enligt de första mätningarna står solen för 40 procent av värmeenergin i området och kan därmed slå tidigare rekord för solenergianvändning i ett svenskt bostadsområde med omkring 14 procent.

– Att bygga energieffektivt i så stor skala är unikt och helthetstänket som genomsyrat projektet är ovanligt. Framgångsfaktorn är det nära samarbetet och stora engagemang som alla parter haft i projektet. Därför har vi hittat lösningar, som vi inte skulle gjort i en traditionell entreprenad. Alla ville verkligen lyckas nå målet, säger Martin Sandberg, specialistchef inom Hållbarhet på NCC.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.