nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Solpaneler på höghus ska driva elbilar

  • Annons 1

Framtidens tekniklösningar står i fokus när Skanska och Fortum samarbetar för att energieffektivisera ett 16 våningar högt lägenhetshus på Kungsholmen i Stockholm. Fortum ska installera solpaneler på husets tak, och energin som genereras ska användas till att lysa upp trapphus och för att ladda elbilar utanför huset. Dessutom får de boende tillgång till en elbil genom en gemensam elbilspool.

Hur mycket el som huset producerar liksom hur mycket el som laddas i bilar ska visas på en skärm i entrén. Projektet beräknas vara färdigt i oktober, och är en del av de två företagens samarbete Sustainable Urban Living, som syftar till att skapa lågenergihus i stadsmiljö.

– Med det här samarbetet får vi möjlighet att tydligt visa en framtid där förnyelsebar elproduktion, elbilar och laddstolpar är naturliga inslag i vår närmiljö. Vi kommer att utreda förutsättningarna för att det ska fungera i större skala, säger Marie Fossum, affärsutvecklingschef på Fortum Distribution.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4