nr-logo

Hållbarhet i praktiken

I Göteborg samarbetar nio parter – Göteborgs Stad, Riksbyggen, Johanneberg Science Park, Akademiska hus, Chalmers, HSB, Metry, Trivector och Tyréns. FOTO: Pixabay

Sollentuna analyserar sin miljöbelastning i kronor

För att komma vidare med sitt miljöarbete har Sollentuna kommun analyserat sin miljöbelastning i kronor.

  • Annons 1

Tillsammans med företaget Miljögiraff har Sollentuna kommun kartlagt sin miljö- och klimatpåverkan enligt metoden Environmental Profit & Loss, EP&L. Syftet är att se sin miljöbelastning i ekonomiska termer för att på ett enklare sätt kunna jämföra kostnaderna för miljöpåverkan med andra kostnader. Kommunen har tittat på miljöpåverkan på tre olika sätt: koldioxidekvivalenter, yta och pengar.

EP&L för Sollentuna kommuns verksamhet hamnade på 102 miljoner kronor, baserat på 2012 årsredovisning. Verksamhetens totala kostnader låg då på 3 580 miljoner kronor. De externa kostnaderna för kommunens miljöpåverkan motsvarar alltså cirka tre procent av de interna verksamhetskostnaderna.

Resultatet visar att de verksamheter i kommunen som kostar mest och som även påverkar miljön mest är barn- och ungdom, trafik och fastigheter samt vård och omsorg. Det beror bland annat på att dessa verksamheter är kopplade till mat eller byggande av vägar och fastigheter vilka ger större miljökostnader.

– I rapporten sätter vi siffror på vad inköpen egentligen kostar genom vilken påverkan de har på miljön, påverkan som man inte betalar för. Vi försöker ta ett helhetsgrepp på miljöfrågan och integrera den i hela kommunens verksamhet. Jag tror på det, säger Malin Möller, miljö- och klimatstrateg i Sollentuna kommun.

Med den ekonomiska rapporten som utgångspunkt tar kommunen nu fram ett miljöprogram kopplat handlingsplan. Exempelvis ska alla kommunanställda gå en miljöutbildning kopplat till kommunens arbete.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Kemikalieinspektionen försvarar beslut om bekämpningsmedel

Myndigheten försvarar det kritiserade beslutet om att tillåta växtskyddsmedlet Gaucho i sockerbetsodlingar. Dispensen för medlet som innehåller neonikotinoider gäller i fyra månader under våren 2019 och kan skada bin.

  • Annonskod Huvudspalten 4