nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Solgul klänning ger hopp till textilbranschen

En solgul klänning som stickats av återvunnen bomull är det plagg som visar att det nu är möjligt att skapa ett kretslopp även av textila fibrer.
En solgul klänning som stickats av återvunnen bomull är det plagg som visar att det nu är möjligt att skapa ett kretslopp även av textila fibrer.

Världens första klädesplagg i återvunnen bomull har tagits fram i ett svenskt samarbete mellan textila företag.

  • Annons 1

Genom en ny teknik, utvecklad på Kungliga Tekniska Högskolan och Greenhouse Labs, har man för första gången lyckats återvinna fibrer från bomullsplagg till perfekta, nya textilfibrer. Återvinningen innebär att fibrerna har vandrat genom den textila produktionskedjan på nytt för att sedan användas i tillverkning av nya textiler.

Återvunnen textil är ett sätt att möta världens växande behov av textila basfibrer och i framtiden kommer man även att kunna göra fibrerna mer funktionella på ett miljövänligt sätt, som till exempel göra dem vattenavvisande.

Klänningen är resultatet av ett brett samarbete:

  • Re:newcell är det svenska bolaget som står bakom den grundläggande tekniken och innovationen som gör regenerering av textilfibrer möjlig.
  • Wargön Innovation, som leder projektet att etablera ny tillverkande industri i Sverige med nya hållbara material baserade på skogsråvara.
  • Svenskt Konstsilke gör garn av textilfibern.
  • Smart Textiles, Textilhögskolan i Borås, har kardat fibrer, flatstickat tyg, designat och sytt plagget i sina verkstäder.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Så mår våra hav

I Ocean State Report behandlas tillståndet i våra hav. Åttio forskare ligger bakom rapporten som framöver ska komma en gång per år.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.