nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Papperskorglöp

Soldrivna papperskorgar intar Sundbybergs stad

Solcellsdrivna papperskorgar som talar om när de behöver tömmas. Det testas just nu på fem platser i Sundbybergs stad.

 • Annons 1

Papperskorgarna har solcellsdrivna kompressorer som pressar ihop skräpet på plats. När kärlet börjar bli fullt rapporterar papperskorgen via trådlös telekommunikation till stadens tekniska enhet. 
– Vi kan följa papperskorgarnas status i realtid via en mobilapp eller webbplats som anger hur mycket skräp som finns i respektive kärl. Det gör att vi kan tömma dem precis när det behövs, säger landskapsingenjör Mats Grönvik.

Rymmer fem gånger mer

Kärlen rymmer 570 liter sopor och kan ta emot volymer som är fem till sju gånger större än den egna storleken.

– Vi ser att desoptunna2jpgt här är ett bra miljömässigt alternativ som bland annat medför att antalet transporter blir färre och effektivare i och med att all luft pressas ur och komprimerar soporna, säger Stefan Bergström (C) och stadsmiljötekniska nämndens ordförande.

Papperskorgarna är av modellen Big Belly Solar och ingår i ett pilotprojekt som ska utvärderas efter sex månader. I Sundbybergs stad finns cirka 500 papperskorgar som förvaltas av kommunen.

Kommentarer

1 reaktion till “Soldrivna papperskorgar intar Sundbybergs stad”

 1. Jan skriver:

  Häftig idé!

  Har sett att det blir vanligare med idéer i storstäder att avfall och sopor hämtas miljövänligt av aktörer som junkbusters.se som förser med så kallade junkbags som man kan återanvända!

  Mvh
  Miljömedveten konsument

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet!

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

 • Annonskod Huvudspalten 4

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.

Filippa K mest hållbara butikskedja

Filippa K är årets mest hållbara butikskedja enligt Retail Awards 2017.
Sedan en ny hållbarhetsstrategi sjösattes 2012 har Filippa K drivit ett medvetet och engagerat hållbarhetsarbete med kvalitetssäkring i alla led, skriver juryn i sin motivering.

Så kan hållbarhetsarbetet förenklas för mindre företag

Att arbeta med miljö- och hållbarhetsfrågor blir allt viktigare. Men hur ska man hinna med som litet företag?
Hanna Cederqvist, ansvarig för företagarorganisationen Företagarnas hållbarhetsprojekt har tipsen som hjälper småföretagen på traven.