nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Soldrivna papperskorgar intar Sundbybergs stad

Solcellsdrivna papperskorgar som talar om när de behöver tömmas. Det testas just nu på fem platser i Sundbybergs stad.

 • Annons 1

Papperskorgarna har solcellsdrivna kompressorer som pressar ihop skräpet på plats. När kärlet börjar bli fullt rapporterar papperskorgen via trådlös telekommunikation till stadens tekniska enhet. 
– Vi kan följa papperskorgarnas status i realtid via en mobilapp eller webbplats som anger hur mycket skräp som finns i respektive kärl. Det gör att vi kan tömma dem precis när det behövs, säger landskapsingenjör Mats Grönvik.

Rymmer fem gånger mer

Kärlen rymmer 570 liter sopor och kan ta emot volymer som är fem till sju gånger större än den egna storleken.

– Vi ser att desoptunna2jpgt här är ett bra miljömässigt alternativ som bland annat medför att antalet transporter blir färre och effektivare i och med att all luft pressas ur och komprimerar soporna, säger Stefan Bergström (C) och stadsmiljötekniska nämndens ordförande.

Papperskorgarna är av modellen Big Belly Solar och ingår i ett pilotprojekt som ska utvärderas efter sex månader. I Sundbybergs stad finns cirka 500 papperskorgar som förvaltas av kommunen.

Kommentarer

1 reaktion till “Soldrivna papperskorgar intar Sundbybergs stad”

 1. Jan skriver:

  Häftig idé!

  Har sett att det blir vanligare med idéer i storstäder att avfall och sopor hämtas miljövänligt av aktörer som junkbusters.se som förser med så kallade junkbags som man kan återanvända!

  Mvh
  Miljömedveten konsument

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

PFAS kan kosta Sverige 50 miljarder kronor per år

Högfluorerade ämnen (PFAS) kan skapa stora kostnader för samhället. På europanivå handlar det om över 50 miljarder euro, varav miljöskador i Sverige beräknas kunna kosta samhället mellan 18 miljoner och 5 miljarder euro (cirka 50 miljarder kronor) på år. Det visar en ny rapport från Nordiska ministerrådet.

 • Annonskod Huvudspalten 4

Electrolux söker grön finansiering

Nu lanserar vitvarujätten Electrolux ett ramverk för gröna obligationer. Detta för att ta in medel som öronmärks för investeringar som ska bidra till minskad miljöpåverkan från företagets produkter och verksamhet.

Frivilligt regelverk ska öka möjligheterna till skadestånd

Även de som lever i laglöst land och utsätts för brott mot mänskliga rättigheter, ska kunna få hjälp av juridik framöver. Den svenske advokaten Claes Cronstedt och elva andra jurister har föreslagit ett frivilligt regelverk som utgår från New York-konventionen. Den gör att alla kan söka skadestånd från företag i hela världen inför skiljedomstol.