nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Soldriven ugn vann klimatpris

  • Annons 1

Den soldrivna ugnen Kyoto box kostar endast 50 kronor och kan användas för att både laga mat och koka vatten. Nu har uppfinningen belönats med 600 000 kronor, skriver Ny teknik.

Ugnen är tillverkad av två pappkartonger, aluminumfolie och ett plastlock. På den ena lite mindre kartongen placeras ett plastlock som släpper igenom solljus och samtidigt bevarar värmen i ugnen. Ugnen placeras i en större låda och bakom uppfinningen står norrmannen Jon Bøhmer. Enligt honom kommer ugnen snabbt upp till 80 grader och kan koka upp till tio liter vatten på några timmar. Ugnen når dock inte stektemperatur.

Jon Bøhmer driver också företaget Kyoto Energy som utvecklar andra miljövänliga uppfinningar för utvecklingsländer.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Ny metod kan revolutionera textilåtervinning

Svenska forskare kan vara på väg att förändra tekniken för återvinning av bomull. I september står textilmassaföretaget re:newcells pilotanläggning redo för att återvinna 100 procent av förbrukade bomullsplagg. Läs mer här.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Om att hushålla med begränsade resurser

krönika

”Jättebra ansats, men helt fel!”
Professor Bergström reagerade på vårt Almedalsevent om realekonomisk redovisning. Att försöka sätta pris på de obetalda kostnader som Polarbröd orsakar hade mycket riktigt stött på problem, skriver Anna Borgeryd, chefsstrateg för Polarbrödsgruppen.