nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Soldriven ugn vann klimatpris

  • Annons 1

Den soldrivna ugnen Kyoto box kostar endast 50 kronor och kan användas för att både laga mat och koka vatten. Nu har uppfinningen belönats med 600 000 kronor, skriver Ny teknik.

Ugnen är tillverkad av två pappkartonger, aluminumfolie och ett plastlock. På den ena lite mindre kartongen placeras ett plastlock som släpper igenom solljus och samtidigt bevarar värmen i ugnen. Ugnen placeras i en större låda och bakom uppfinningen står norrmannen Jon Bøhmer. Enligt honom kommer ugnen snabbt upp till 80 grader och kan koka upp till tio liter vatten på några timmar. Ugnen når dock inte stektemperatur.

Jon Bøhmer driver också företaget Kyoto Energy som utvecklar andra miljövänliga uppfinningar för utvecklingsländer.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

”Studie från Karlstads universitet brister i vetenskaplighet”

Nyligen presenterades en studie från Karlstads universitet som påstod att plastmattor i bostaden ger upphov till upptag av farliga kemikalier hos gravida kvinnor. Studien är behäftad med brister som inte en vetenskaplig tidskrift borde ha accepterat, skriver Tekn Dr Lena Lundberg på PVC Forum – en sektorgrupp inom IKEM, i en debattartikel för Miljö & Utveckling.

  • Annonskod Huvudspalten 4