nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Soldriven ugn vann klimatpris

  • Annons 1

Den soldrivna ugnen Kyoto box kostar endast 50 kronor och kan användas för att både laga mat och koka vatten. Nu har uppfinningen belönats med 600 000 kronor, skriver Ny teknik.

Ugnen är tillverkad av två pappkartonger, aluminumfolie och ett plastlock. På den ena lite mindre kartongen placeras ett plastlock som släpper igenom solljus och samtidigt bevarar värmen i ugnen. Ugnen placeras i en större låda och bakom uppfinningen står norrmannen Jon Bøhmer. Enligt honom kommer ugnen snabbt upp till 80 grader och kan koka upp till tio liter vatten på några timmar. Ugnen når dock inte stektemperatur.

Jon Bøhmer driver också företaget Kyoto Energy som utvecklar andra miljövänliga uppfinningar för utvecklingsländer.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

”Inför lagkrav för företag att respektera mänskliga rättigheter”

Vi har på uppdrag av Statskontoret utvärderat hur svensk lag lever upp till FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter. Vår utredning visar att det finns en rad brister. Bland annat överordnas företagens vinstintresse mänskliga rättigheter, företag hålls ytterst sällan juridiskt ansvariga och kränkningar som sker utomlands prövas ytterst sällan i Sverige, skriver tre jurister som varit involverade i arbetet.

  • Annonskod Huvudspalten 4