nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Soldriven container ska skydda Kalmar hamn

Att övervaka hamnar när det kommer in stora containerfyllda båtar är komplicerat eftersom stora fartyg stör ut näten. Nu har Kalmar hamn köpt in en ny lösning, en övervakningskamera som går på sol och vind.

  • Annons 1

Det ser ut som en stor blå container. I själva verket är Powercube en flyttbar övervakningskamera som drivs helt på sol och vind. Bakom står Ingenjörsfirman Allan Persson.

– Powercube löser ett problem eftersom hamnarna har haft bekymmer med störningar i näten. Vår lösning har olika accesspunkter som gör den är helt driftsäker, berättar Natalie Hansson på Ingenjörsfirman Allan Persson.

I skalven efter terroristattacken den 11 september antog EU ett nytt direktiv om ökat hamnskydd som innebär att alla hamnområden ska bevakas som skydd mot terroristattacker. Via hamnar är det relativt enkelt att smuggla in kemiska och petrokemiska produkter, dessutom ligger de ofta i närheten av städer.

– Powercube löser inte bara problemen med störningar utan går dessutom att flytta runt. Dessutom drivs anläggningen helt på vind och solenergi, säger Natalie Hansson.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4