nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Soldriven container ska skydda Kalmar hamn

Att övervaka hamnar när det kommer in stora containerfyllda båtar är komplicerat eftersom stora fartyg stör ut näten. Nu har Kalmar hamn köpt in en ny lösning, en övervakningskamera som går på sol och vind.

powercube
  • Annons 1

Det ser ut som en stor blå container. I själva verket är Powercube en flyttbar övervakningskamera som drivs helt på sol och vind. Bakom står Ingenjörsfirman Allan Persson.

– Powercube löser ett problem eftersom hamnarna har haft bekymmer med störningar i näten. Vår lösning har olika accesspunkter som gör den är helt driftsäker, berättar Natalie Hansson på Ingenjörsfirman Allan Persson.

I skalven efter terroristattacken den 11 september antog EU ett nytt direktiv om ökat hamnskydd som innebär att alla hamnområden ska bevakas som skydd mot terroristattacker. Via hamnar är det relativt enkelt att smuggla in kemiska och petrokemiska produkter, dessutom ligger de ofta i närheten av städer.

– Powercube löser inte bara problemen med störningar utan går dessutom att flytta runt. Dessutom drivs anläggningen helt på vind och solenergi, säger Natalie Hansson.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.