nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Solceller som fungerar som löv

  • Annons 1

IVF har i samarbete med Ångström Solar Center vid Uppsala universitet utvecklat nanokristallina solceller. Dessa solceller skiljer sig från konventionella solceller genom att de imiterar växternas fotosyntes. Färgämnesmolekyler fästa på nanopartiklar av titaniumdioxid fungerar som den fotoaktiva komponenten i solcellen.

I början av arbetet med socellerna utvecklades processteknik för moduler avsedda för lågeffekts inomhusapplikationer, men under det senaste året har en uppskalning av modulerna för utomhusapplikationer påbörjats.

Etiketter:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Analys: Vem får stämma EU för otillräckliga klimatmål?

EU:s klimatmål är otillräckliga, menar en samisk ungdomsorganisation och ett flertal personer som berörs av klimatförändringar världen över. EU-domstolen har dock beslutat att avvisa deras talan och därmed inte pröva frågan i sak. JP Infonets redaktör och jurist Fanny Vesterberg analyserar talesrättsreglerna.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Energimyndigheten – lyft fram energirådgivningen!

Debatt

Rådgivning i energifrågor, så kallade EKR-verksamheter, behöver visa att de finns och därför bland annat öka synligheten på sociala medier. Energimyndigheten bör också lyfta fram rådgivningen gentemot andra myndigheter. Det menar Are Kjeang, universitetsadjunkt, Karlstads universitet, i en debattartikel hos Miljö & Utveckling.