nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Sol värmer förening i Sundsvall

Bostadsrättsföreningen Örnen utanför Sundsvall, tar vara på solenergin. Solpanelerna utnyttjas för uppvärmning och solcellerna för produktion av el till föreningens belysning och motorvärmare. Nu får de priset Årets anläggning 2009 av Svenska Solenergiföreningen.

  • Annons 1

Örnen har satsat på både solpaneler solceller på hustaken. Solpanelerna utnyttjas för uppvärmning och solcellerna för produktion av el till föreningens belysning och motorvärmare. Uppvärmningen är kopplad till fjärrvärme, men genom att själva värma upp vatten med solenergi och leverera det till fjärrvärmenätet får föreningen motsvarande avdrag på fjärrvärmeavgiften.

Som en första del i etapp 1 har en takyta om 280 m2 täckts med 16 st solpaneler. Arbetet genomfördes under sensommaren 2009 och nästa år ska ytterligare ca 200 m2 solpanel upp. Föreningen planerar dessutom för en etapp 2 så småningom, där ytterligare 500 m2 tak ska täckas med solpaneler och solceller. Projektet har stöd i Timrå kommuns energi- och klimatstrategi och tanken är att anläggningen ska fungera som ett demonstrationsobjekt för solenergi i Västernorrland.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4