nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Snart kommer stort EU-stöd till energiprojekt

Avkastningen från EUs försäljning av 300 miljoner utsläppsrätter ska ligga till grund för ett nytt stödprogram som riktar sig till stora energiprojekt.

  • Annons 1

Det nya EU-stödet ska diskuteras i EU-parlamentet och rådet i maj och kommer förmodligen att antas av kommissionen i slutet av samma månad. Stödet ska delas ut till åtta kommersiella anläggningar inom CCS och 34 anläggningar inom förnybar energi, bland annat inom bioenergi, solel och vind.

Varje medlemsland lovas stöd till minst ett projekt och som mest tre projekt. Stödet är på maximalt halva investeringskostnaden.

Utlysningen beräknas ske i EUs Official Journal i början av sommaren och ansökningar ska vara inskickade till en svensk myndighet senast 31 oktober i år.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

”Inför lagkrav för företag att respektera mänskliga rättigheter”

Vi har på uppdrag av Statskontoret utvärderat hur svensk lag lever upp till FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter. Vår utredning visar att det finns en rad brister. Bland annat överordnas företagens vinstintresse mänskliga rättigheter, företag hålls ytterst sällan juridiskt ansvariga och kränkningar som sker utomlands prövas ytterst sällan i Sverige, skriver tre jurister som varit involverade i arbetet.

  • Annonskod Huvudspalten 4