nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Snart kan tv-apparater energimärkas

Kommissionen föreslår att även tv-apparater ska omfattas av EU:s energimärkning.

  • Annons 1

Nyligen beslutade EU-kommissionen om att tv-apparater för första gången ska omfattas av obilgatoriska krav på energimärkning. Skalan som tillverkarna har att hålla sig till går från A till G. Därtill röstade kommissionen ja till att uppdatera skalan för energimärkning av kylskåp, diskmaskiner och tvättmaskiner. På grund av att energiförbrukningen har minskat för dessa produkter i takt med ny teknik ska tre nya klasser läggas till: A+, A++ och A+++.

Nästa steg är att Europeiska rådet och EU-parlamentet ska godkänna förslaget.

Etiketter:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Analys: Vem får stämma EU för otillräckliga klimatmål?

EU:s klimatmål är otillräckliga, menar en samisk ungdomsorganisation och ett flertal personer som berörs av klimatförändringar världen över. EU-domstolen har dock beslutat att avvisa deras talan och därmed inte pröva frågan i sak. JP Infonets redaktör och jurist Fanny Vesterberg analyserar talesrättsreglerna.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Energimyndigheten – lyft fram energirådgivningen!

Debatt

Rådgivning i energifrågor, så kallade EKR-verksamheter, behöver visa att de finns och därför bland annat öka synligheten på sociala medier. Energimyndigheten bör också lyfta fram rådgivningen gentemot andra myndigheter. Det menar Are Kjeang, universitetsadjunkt, Karlstads universitet, i en debattartikel hos Miljö & Utveckling.