nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Ingar Lindholm, Miljö & Utveckling
Ingar Lindholm, chefredaktör Miljö & Utveckling. FOTO: Mikael Sjöberg

Snälla – ge mig en standard

Tanken på en klimatmärkning för att hjälpa oss konsumenter är absolut inte ny. Den har stötts och blötts i studier och kommittéer, efterfrågats och inte blivit av, i alla fall vad gäller livsmedel, skriver Miljö & Utvecklings chefredaktör Ingar Lindholm i en ledare.

 • Annons 1

Arbete med standardisering pågår. Parallellt har EU och medlemsländerna arbetat hårt med ekodesigndirektivet, som ska se till att vi väljer energisnåla produkter.

Alla har vi sett kylskåpsmärkningen som avslöjar vilken vitvara, glödlampa eller teve som är den mest energieffektiva.

Jag har följt arbetet från åskådarläktaren, framför allt vad gäller ventilationsutrustning och värmepumpar. Det är oändligt mycket tid som läggs ned, intressenter tillfrågas, byråkratins kvarnar mal. Det ska bli rätt och riktigt och så rättvist som möjligt.

Konsumentmärkning behövs

Skulle samma typ av arbete inledas vad gäller klimatmärkning av konsumentprodukter skulle vi ha två graders temperaturhöjning innan vi ens nått halvvägs, är min lekmannamässiga bedömning. Ändå skriver jag: snälla, ge mig en standard!

För en konsumentmärkning behövs. Konsumtionen utgör en stor del av vår klimatpåverkan och det är svårt att veta vad man ska göra åt det, annat än att avstå från inköp eller köpa begagnat. Det är inte så enkelt alla gånger.

Vilka näsdukar ska jag välja? Vilket schampo? I väntan på en klimatkylskåpsmärkning (och jag inser att den väntan kan bli lång) kan kanske alla befintliga miljömärkningar fundera på att förtydliga sin klimatinformation. Vi är många som behöver vägledning.

Läs mer: Ny rapport: Ökad plaståtervinning kan ge miljardbelopp

Taggar:,

Kommentarer

1 reaktion till “Snälla – ge mig en standard”

 1. Josefin Kihlberg skriver:

  En klimatmärkning och certifiering för livsmedel finns ju! Den heter Svenskt Sigill Klimatcertifierad och finns på många olika matvaror som är producerade i Sverige med mindre klimatpåverkan som resultat. Forskning visar att klimatpåverkan minskas med det regelverk som ligger bakom certifieringen. kolla på svensktsigill.se
  MVH
  /Josefin Kihlberg
  Svenskt Sigill

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Naturnära bolag bättre än stadsnära på biologisk mångfald

Naturnära företag är bättre på att redovisa sin påverkan på den biologiska mångfalden, jämfört med de bolag som är verksamma längre från naturen. Det visar en undersökning gjord bland Sveriges 100 största bolag.

 • Annonskod Huvudspalten 4

Sveriges landsting får 70 procent fossiloberoende personbilsflotta 2019

Miljöfordonsdiagnos nya rapport visar att Sveriges landsting beräknas nå målet 70 procent fossiloberoende personbilsflotta redan i år. Vi börjar därmed närma oss målet om att Sveriges transportsektor ska minska sin klimatpåverkan med 70 procent till år 2030.