nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Snabbare batteriladdning för framtidens elbilar

  • Annons 1

Forskare på det amerikanska universitetet MIT har upptäckt en ny metod som förkortar litiumjonbatteriers laddningstid från timmar till sekunder. Enligt forskarna kan den nya tekniken bland annat användas till elbilar.

Materialet som batterierna görs av är inte nytt, istället är det batteriernas utformning som gör metoden så unik. Genom att leda litiumjoner genom tunnlar som sträcker sig ut från batteriets yta kan jonerna färdas i högre hastighet än tidigare vilket också ger en snabbare uppladdning.

Just de långa uppladningstiderna har varit en kugge i hjulet för elbilens framtid, men nu är man alltså närmare en lösning på problemet. Om två till tre år tror forskarna att den nya metoden når marknaden.

Dock begränsas användningen av batterierna i just elbilar av vilken effekt som finns i hushållens elnät.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Chalmers vässar forskningsmiljö för solenergi

Chalmers vässar sin forskningsmiljö när det gäller fastighetsnära energiproduktion av solenergi. Målet är att skapa en forskningsmiljö som är unik i Europa.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sju nya ordförande för Sis tekniska kommittéer

Sis, Swedish Standards Institute, har 293 tekniska kommittéer som arbetar med att utveckla standarder inom allt från socialt ansvarstagande och Internet of Things. Nyligen fick sju av kommittéerna ny ordförande. Här är de.