nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Snabbare batteriladdning för framtidens elbilar

  • Annons 1

Forskare på det amerikanska universitetet MIT har upptäckt en ny metod som förkortar litiumjonbatteriers laddningstid från timmar till sekunder. Enligt forskarna kan den nya tekniken bland annat användas till elbilar.

Materialet som batterierna görs av är inte nytt, istället är det batteriernas utformning som gör metoden så unik. Genom att leda litiumjoner genom tunnlar som sträcker sig ut från batteriets yta kan jonerna färdas i högre hastighet än tidigare vilket också ger en snabbare uppladdning.

Just de långa uppladningstiderna har varit en kugge i hjulet för elbilens framtid, men nu är man alltså närmare en lösning på problemet. Om två till tre år tror forskarna att den nya metoden når marknaden.

Dock begränsas användningen av batterierna i just elbilar av vilken effekt som finns i hushållens elnät.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Han hoppas på mer innovation kopplat till klimatfrågan

Vem finns bakom lucka 18? Jo, Tommy Borglund, universitetslektor vid Örebro universitet. Han berättar om hans höjdpunkt på året – starten av Sveriges första masterutbildning inom företagsekonomi och hållbarhet.