nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Smarta idéer gav miljöpris

Tvål av frityrolja och smarta påsar. Kreativa lösningar är signumet för vinnarna av Malmö Stads miljöpris.

  • Annons 1

Priset på 40 000 kronor delas mellan Malmöföretagen Apokalyps Labotek och ABOB.

Apokalyps Labotek består av två industridesigners, Petra Lilja och Jenny Nordberg, som riktat in sig på hållbar konsumtion, produktion och strategisk utveckling. Apokalyps Labotek har gjort sig kända bland annat för sin ”falafel-tvål”, en tvål baserad på återvunnen frityrolja från falafelkök i Malmö. De har även tagit fram parkettgolv av återvunna bildäck och utvecklat en hållbar designmetod som kallas Past Present Future (PPF) som de tillämpar på allt arbete.

ABOB har sin utgångspunkt i idén om att motverka engångsmissbruket. Inspirerade av att små saker kan göra skillnad har de riktat in sig på att bekämpa platspåsen som slit- och slängprodukt och lanserat de Better Option Bag en hållbar shoppingkasse.

Malmö stads lilla miljöpris går till Barista Fair Trade Coffee. Barista startade i Malmö 2006 och har med sitt ekologiska och Fairtrade-märkta utbud visat ett stort engagemang för etisk och miljövänlig konsumtion. För varje fika som betalas med stammiskort går 2 kr till en skolmåltid till barn i Etiopien och över 500 barn får nu mat varje dag så att de kan gå i skolan.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Domstol förbjöd skogsplantering

Markägaren ville plantera skog på jordbruksmark men nekades tillstånd från Länsstyrelsen. Fallet överklagades och nådde Mark- och Miljööverdomstolen, som gick på länsstyrelsens linje. Av domen framgår att naturmiljö även kan omfatta kulturmiljö. Karin Forsman, JP Miljönet, förklarar varför.

Naturnära bolag bättre än stadsnära på biologisk mångfald

Naturnära företag är bättre på att redovisa sin påverkan på den biologiska mångfalden, jämfört med de bolag som är verksamma längre från naturen. Det visar en undersökning gjord bland Sveriges 100 största bolag.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sveriges landsting får 70 procent fossiloberoende personbilsflotta 2019

Miljöfordonsdiagnos nya rapport visar att Sveriges landsting beräknas nå målet 70 procent fossiloberoende personbilsflotta redan i år. Vi börjar därmed närma oss målet om att Sveriges transportsektor ska minska sin klimatpåverkan med 70 procent till år 2030.