nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Smart teknik gör kollektivresan till ett nöje

Smart teknik kan göra det till ett rent nöje att resa kollektivt. Genom att synka geografisk position med reseinformation kan smarta klockor och glasögon ta reda på vad som just för tillfället är den snabbaste resvägen.

Forskarna ska kika på hur exempelvis Google Glass eller smartwatch kan användas för att underlätta kollektivresandet. FOTO: Google
  • Annons 1

Vem vill inte slippa bilköer och smogförorenad luft? Att minska ned på bilåkandet är en av de stora utmaningarna framöver. Och snart kan det bli ett rent nöje att åka kollektivt.

Ett nystartat projekt på VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut, ska analysera nya bärbara kommunikationslösningar och hur resenärer kan dra nytta av dem.

En smartwatch kan exempelvis koppla upp sig mot internet, använda gps:en och ta in information via olika appar. Man kan stå på en fullsatt buss och kolla vilket alternativ som just för tillfället är den snabbaste resvägen, utan att behöva gräva efter mobilen i väskan.

VTI kommer framförallt att kika på lösningar som finns idag eller är nära att lanseras, som till exempel Google Glass eller smartwatch och se hur de kan användas för att underlätta i kollektivtrafiken.

Sonja Forward är forskare på VTI.

Sonja Forward är forskare på VTI.

– Målet är att ta fram ett navigationssystem anpassat för kollektivtrafiken. Ett system som tar hänsyn till hela resan, är lika lätt att hantera som bilens navigationssystem och även stödjer köp av biljett eller vägleder till rätt plattform, säger Sonja Forward, forskare på VTI.

Om ett år ska forskarna redovisa resultatet.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Analys: Utbyggnaden av raffinaderiet i Lysekil – en komplicerad fråga

I november 2018 gav mark- och miljödomstolen Preem tillstånd att utöka sin verksamhet i Lysekil, vilket har väckt starka reaktioner. Tillståndet innebär möjlighet att genomföra det så kallade ROCC-projektet, som skulle leda till en markant ökning av raffinaderiets koldioxidutsläpp.

  • Annonskod Huvudspalten 4

PFAS kan kosta Sverige 50 miljarder kronor per år

Högfluorerade ämnen (PFAS) kan skapa stora kostnader för samhället. På europanivå handlar det om över 50 miljarder euro, varav miljöskador i Sverige beräknas kunna kosta samhället mellan 18 miljoner och 5 miljarder euro (cirka 50 miljarder kronor) per år. Det visar en ny rapport från Nordiska ministerrådet.