nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Smart teknik gör kollektivresan till ett nöje

Smart teknik kan göra det till ett rent nöje att resa kollektivt. Genom att synka geografisk position med reseinformation kan smarta klockor och glasögon ta reda på vad som just för tillfället är den snabbaste resvägen.

Forskarna ska kika på hur exempelvis Google Glass eller smartwatch kan användas för att underlätta kollektivresandet.
Forskarna ska kika på hur exempelvis Google Glass eller smartwatch kan användas för att underlätta kollektivresandet. FOTO: Google
  • Annons 1

Vem vill inte slippa bilköer och smogförorenad luft? Att minska ned på bilåkandet är en av de stora utmaningarna framöver. Och snart kan det bli ett rent nöje att åka kollektivt.

Ett nystartat projekt på VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut, ska analysera nya bärbara kommunikationslösningar och hur resenärer kan dra nytta av dem.

En smartwatch kan exempelvis koppla upp sig mot internet, använda gps:en och ta in information via olika appar. Man kan stå på en fullsatt buss och kolla vilket alternativ som just för tillfället är den snabbaste resvägen, utan att behöva gräva efter mobilen i väskan.

VTI kommer framförallt att kika på lösningar som finns idag eller är nära att lanseras, som till exempel Google Glass eller smartwatch och se hur de kan användas för att underlätta i kollektivtrafiken.

Sonja Forward är forskare på VTI.

Sonja Forward är forskare på VTI.

– Målet är att ta fram ett navigationssystem anpassat för kollektivtrafiken. Ett system som tar hänsyn till hela resan, är lika lätt att hantera som bilens navigationssystem och även stödjer köp av biljett eller vägleder till rätt plattform, säger Sonja Forward, forskare på VTI.

Om ett år ska forskarna redovisa resultatet.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Så mår våra hav

I Ocean State Report behandlas tillståndet i våra hav. Åttio forskare ligger bakom rapporten som framöver ska komma en gång per år.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.