nr-logo

Tidningen för miljöproffs

För att komma tillrätta med ohållbara metoder som överfiske och utsläpp har svenska forskare vid Stockholm Resilience Centre inlett ett samarbete med flera av världens största fisk- och skaldjursföretag. FOTO: Wikimedia Commons

Smart metodik hjälper fiskeindustrin att ställa om

Företag inom fisk- och skaldjursindustrin i Asien, Europa och USA har under ett par år samarbetat med forskare för att få bort ohållbara fiskemetoder från industrin.
– Tillvägagångssättet är intressant och något som andra kan följa, säger Johan Rockström, forskare vid Stockholm Resilience Centre

  • Annons 1

2012 tog forskare vid Stockholm Resilience Centre initiativ till en global koalition med flera av världens största fisk- och skaldjursföretag. Syftet med Seafood Business for Ocean Stewardship (SeaBOS) var att vidta åtgärder mot ohållbara metoder som överfiske, slavliknande arbetsförhållanden och miljöfarliga utsläpp.

Nu har arbetet börjat ge resultat. Bland annat gjorde företagen ett gemensamt uttalande vid FN:s havskonferens i juni i New York.

Beskriver metodiken

Stockholm Resilience Centre har nu skrivit en artikel om den metodik de använt för att driva arbetet med att få industrin att ställa om. 

– Vi beskriver ett intressant tillvägagångssätt som andra kan följa, inte bara när det gäller frågor som rör havet, utan även inom andra områden, säger Johan Rockström, föreståndare för Stockholm Resilience Centre samt medförfattare till artikeln.

 

 

 

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Chalmers vässar forskningsmiljö för solenergi

Chalmers vässar sin forskningsmiljö när det gäller fastighetsnära energiproduktion av solenergi. Målet är att skapa en forskningsmiljö som är unik i Europa.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sju nya ordförande för Sis tekniska kommittéer

Sis, Swedish Standards Institute, har 293 tekniska kommittéer som arbetar med att utveckla standarder inom allt från socialt ansvarstagande och Internet of Things. Nyligen fick sju av kommittéerna ny ordförande. Här är de.