nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Fler småföretag struntar i miljön i dag.
Fler småföretag struntar i miljön i dag. FOTO: Visma

Småföretagen minskar sin miljöhänsyn

Knappt hälften av Sveriges småföretagare tar hänsyn till miljön när de gör inköp till företaget. Det innebär ett trendbrott – efter flera år av ökande miljömedvetenhet.

  • Annons 1

Resultaten kommer från företagskonsulten Vismas Affärsbarometer, som bygger på en enkät bland 1 400 små och medelstora svenska företag. Miljömedvetandet har minskat med tre procentenheter, jämfört med vårens undersökning.

– Den brutna trenden överraskar verkligen, eftersom miljöhänsynen ökat stadigt i våra tidigare undersökningar. Små och medelstora företags miljömedvetenhet är viktig och de har stor miljöpåverkan eftersom de utgör 99 procent av Sveriges alla företag, säger Henrik Salwén, vd på Visma Advantage.

Miljöhänsyn hamnar även sist när småföretagarna rangordnar vilka kriterier som är viktigast vid företagets inköp. Fler än fyra av tio småföretagare menar att lägre pris skulle öka deras miljöhänsyn. Det visar att miljöhänsyn fortfarande är en prisfråga, enligt Henrik Salwén.

– Trots att vi har sett en prisutjämning mellan miljöanpassade produkter och övrigt sortiment inom många branscher finns det marknadsandelar att ta för leverantörer som kan pressa priset på miljöprodukter ytterligare, säger han.

Endast 22 procent av de tillfrågade företagen har en nedskriven miljöpolicy med tydliga miljömål, enligt undersökningen.

 

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Så mår våra hav

I Ocean State Report behandlas tillståndet i våra hav. Åttio forskare ligger bakom rapporten som framöver ska komma en gång per år.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.