nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Småföretag lyckades över förväntan

Även småföretag har mycket att vinna på energieffektivisering. 29 företag i Örebroregionen har minskat sin energiförbrukning med i snitt 18 procent genom smarta energilösningar.

  • Annons 1

I projektet Energieffektiva småföretag som nyligen avslutades har allt ifrån bensinmackar, restauranger, mekaniska verkstäder, växthus till småindustrier och andra mindre företag deltagit. Projektets mål var att minska energianvändningen med 10 procent. Resultaten visar nu att företagen i snitt gjort en besparing på drygt 18 procent vilket motsvarar 43 000 kilowattimmar per företag.

Det företag som sparat mest energi i projektet är Kjellbergs Logistik i Hällefors. Genom bland annat investeringar i takfläktar och värmesystem, byte av gammal lysarmatur och annat räknar de med en besparing på 170 000 kilowattimmar per år.

– Det är nästan alltid lättare att öka företagets lönsamhet genom att spara i energikostnaderna än att öka verksamhetens vinst genom ökad försäljning av varor eller tjänster, säger projektledaren Päivi Lehtikangas på Energikontoret Regionförbundet Örebro som hoppas att projektet väckt intresset hos fler företag att göra liknande satsningar.

Kommentarer

1 reaktion till “Småföretag lyckades över förväntan”

  1. Rafael Ospino skriver:

    Det hade kanske varit intressant att även få veta hur stor den procentuella effektiviseringen var hos Kjellbergs?
    För just småföretagen har otroligt varierande kvalitet på sitt förebyggande underhåll. Många har potential för många tiotals procent, ofta med ganska enkla medel.
    I ett fall minskade vi energianvändningen i en ångpanna med 25 % bara med en rengöring och förbättrad vattenkvalitet. I detta fall en cementindustri som trodde de hade bra koll på sitt matarvatten…

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Analys: Utbyggnaden av raffinaderiet i Lysekil – en komplicerad fråga

I november 2018 gav mark- och miljödomstolen Preem tillstånd att utöka sin verksamhet i Lysekil, vilket har väckt starka reaktioner. Tillståndet innebär möjlighet att genomföra det så kallade ROCC-projektet, som skulle leda till en markant ökning av raffinaderiets koldioxidutsläpp.

  • Annonskod Huvudspalten 4

PFAS kan kosta Sverige 50 miljarder kronor per år

Högfluorerade ämnen (PFAS) kan skapa stora kostnader för samhället. På europanivå handlar det om över 50 miljarder euro, varav miljöskador i Sverige beräknas kunna kosta samhället mellan 18 miljoner och 5 miljarder euro (cirka 50 miljarder kronor) per år. Det visar en ny rapport från Nordiska ministerrådet.