nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Småföretag lyckades över förväntan

Även småföretag har mycket att vinna på energieffektivisering. 29 företag i Örebroregionen har minskat sin energiförbrukning med i snitt 18 procent genom smarta energilösningar.

  • Annons 1

I projektet Energieffektiva småföretag som nyligen avslutades har allt ifrån bensinmackar, restauranger, mekaniska verkstäder, växthus till småindustrier och andra mindre företag deltagit. Projektets mål var att minska energianvändningen med 10 procent. Resultaten visar nu att företagen i snitt gjort en besparing på drygt 18 procent vilket motsvarar 43 000 kilowattimmar per företag.

Det företag som sparat mest energi i projektet är Kjellbergs Logistik i Hällefors. Genom bland annat investeringar i takfläktar och värmesystem, byte av gammal lysarmatur och annat räknar de med en besparing på 170 000 kilowattimmar per år.

– Det är nästan alltid lättare att öka företagets lönsamhet genom att spara i energikostnaderna än att öka verksamhetens vinst genom ökad försäljning av varor eller tjänster, säger projektledaren Päivi Lehtikangas på Energikontoret Regionförbundet Örebro som hoppas att projektet väckt intresset hos fler företag att göra liknande satsningar.

Kommentarer

1 reaktion till “Småföretag lyckades över förväntan”

  1. Rafael Ospino skriver:

    Det hade kanske varit intressant att även få veta hur stor den procentuella effektiviseringen var hos Kjellbergs?
    För just småföretagen har otroligt varierande kvalitet på sitt förebyggande underhåll. Många har potential för många tiotals procent, ofta med ganska enkla medel.
    I ett fall minskade vi energianvändningen i en ångpanna med 25 % bara med en rengöring och förbättrad vattenkvalitet. I detta fall en cementindustri som trodde de hade bra koll på sitt matarvatten…

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

  • Annonskod Huvudspalten 4

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.