nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Slumpen kan rädda hotade arter

Naturvårdens betydelse kan överskuggas av slumpen vad gäller arters överlevnad, enligt en ny studie av forskare vid universiteten i Lund och i Vigo, Spanien.

  • Annons 1

Konkurrens mellan arter är väl undersökt, men slumpens påverkan är inte lika väl utredd. Det de spanska och svenska forskarna gjort är den största studien hitintills av dess betydelse för arters överlevnad. De har kombinerat experiment, datorsimuleringar, observationer och fältstudier. Resultatet visar att slumpens betydelse gör att det inte går att förutsäga vilken av två samexisterande arter som ska överleva.

Forskarna konstaterar också att naturvård kan rädda arter som är på fallrepet, men att den ibland inte har den betydelse som den tillskrivs.

– Den sortens insatser är definitivt inte meningslösa. Men världen är heller inte helt förutsägbar och i vår studie visar vi att slumpen är en faktor som har viss betydelse för om en art överlever lokalt eller inte. Kanske är det så att vi människor kan påverka mindre än vi ofta tror, säger Erik Svensson, professor vid Biologiska institutionen i Lund.

Forskarna har studerat jungfrusländor.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4