nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Slopad kvävegödselskatt väcker ilska

  • Annons 1

Dåligt för Östersjön och ekobönder. Stärkt konkurrenskraft för svenska konventionella jordbrukare. I slutet av augusti gick jordbruksministern Eskil Erlandsson ut med att regeringen i höstens budgetproposition kommer föreslå slopad skatt på handelsgödsel, eller kväveskatten som den också kallas, från januari 2010. Något som direkt väckte stark kritik från ekologiska odlare och miljöorganisationer. De talar bland annat om kväve som läcker ut i vattendrag, sjöar och hav och orsakar övergödning, och utsläpp av lustgas under produktionen av gödsel.

– De miljöansträngningar som regeringen gjort för att minska de klimatpåverkande utsläppen, som lägre skatt på miljöbilar, gröps nu ur eftersom lustgas är en flera hundra gånger starkare växthusgas än fossilt koldioxid, säger Naturskyddsföreningens ordförande Svante Axelsson.

Från regeringens håll är tanken med förslaget att stärka svenskt jordbruks konkurrenskraft, eftersom vi idag som enda land i EU har en generell skatt på handelsgödsel. Man menar också att jordbruket måste kompenseras för kommande skattehöjningar på diesel. De minskade kostnaderna för jordbrukssektorn till följd av den slopade skatten beräknas till cirka 300 miljoner per år.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4