nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Slopad jordbruksskatt leder till övergödning

Vid årsskiftet slopas konstgödselskatten.
Det kommer att leda till ökande utsläpp av kväve och kadmium från jordbruket, befarar Svenska Naturskyddsföreningen.

  • Annons 1

Vid årsskiftet avskaffas miljöskatten på handelsgödsel. Skatten infördes för att begränsa mängden kväve och kadmium på våra åkrar. Nya riktlinjer från Jordbruksverket rekommenderar nu istället att gödslingen ska öka med hela 10 kilo kväve per hektar. Förslaget har varit mycket omdebatterat och kritiken massiv, framförallt från ekologiska odlare och miljöorganisationer. Bland annat har man talat om ett ökat läckage av näringsämnen i vatten och utsläpp av den aggressiva växthusgasen lustgas. De ekologiska bönderna menar också att konkurrensen snedvrids till de konventionella jordbrukarnas fördel.

– Konstgödselskatten har varit ett utmärkt redskap för att både minska övergödningen av våra hav och jordbrukets klimateffekter, menar Svante Axelsson på Svenska Naturskyddsföreningen.

Beslutet ökar belastningen både på Östersjön och klimatet, befarar Svenska Naturskyddsföreningen.

Konkurrens styr

Så varför vill då regeringen avskaffa skatten? Ett av huvudargumenten går ut på att Sverige som enda land i EU har en generell skatt på handelsgödsel. Det leder till olikvärdiga konkurrensvillkor i jordbrukssektorn. Eskil Erlandsson menar också att jordbruket måste kompenseras för kommande skattehöjningar på diesel. Målet är att de minskade kostnaderna för jordbrukssektorn till följd av den slopade skatten, cirka 300 miljoner per år, ska leda till fler jobb och ökad konkurrenskraft.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sveriges landsting får 70 procent fossiloberoende personbilsflotta 2019

Miljöfordonsdiagnos nya rapport visar att Sveriges landsting beräknas nå målet 70 procent fossiloberoende personbilsflotta redan i år. Vi börjar därmed närma oss målet om att Sveriges transportsektor ska minska sin klimatpåverkan med 70 procent till år 2030.

Fiskguiden 2019: Här är fiskarna du ska låta simma vidare

WWF:s konsumentguide för fisk och skaldjur är släppt. Den vittnar bland annat om att bestånden hos 4 av 10 av våra vanligaste matfiskar inte mår bra. Miljö & Utveckling listar vilka fiskar du ska undvika i disken.