nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Slå er för bröstet cleantechföretag!

Kunskapen finns, men för många små svenska cleantechföretag tar det lång tid innan idéerna verkligen blir affärer. Men det ska det bli ändring på.
Under Stockholm Cleantech Venture Day fick 23 svenska företag möjlighet att presentera sig för potentiella investerare.

  • Annons 1

Några av företagen som presenterade sina produkter var 3nine som utvecklar lösningar för rening av processluft, Altimeco som tagit fram en teknik för ekologisk återvinning av däck och Aluwawe som specialiserat sig på kylning av elektronik. Totalt 23 företag var representerade. Slående var hur många av företagen som hade lösningar kring energibesparing och grönt byggande.

– Jag hoppas att Stockholm inom några år kommer att kunna presentera den första byggnaden som inte drar någon energi alls, kommenterade Ulla Hamilton, miljö- och trafikborgarråd i Stockholms stad.

Hitta investerare

Syftet med dagen som arrangerades av bland annat Sting, var att hjälpa små svenska bolag att lättare hitta finansiering genom att skapa direktkontakt mellan lovande unga svenska cleantechbolag och investerare från USA och Europa.

USA investerar idag ungefär dubbelt så mycket pengar i cleantech som Europa och ett problem som många svenska företag har är att det tar för lång tid från idé till kommersialisering. Man har till och med pratat om att det finns ett så kallat investeringsgap i expansionsfasen för cleantech bolag.

Förutom att få tag på kapital behöver svenska företag också bli bättre på att marknadsföra sig själva, enligt flera av talarna. Sitt inte på er kammare och utveckla utan skapa nätverk, prata affärer och var inte så himla blygsamma var några av råden kring hur svenska företag ska lyckas bättre.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4