nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Skottland tror på flytande vindkraftverk

Världens första flytande vindkraftpark kan snart vara ett faktum. Statoil och den skotska regeringen är nära en överenskommelse.

  • Annons 1

Statoil har testat en prototyp för flytande vindkraft utanför norska Karmøj sedan 2009. I dagsläget har man två olika placeringar utanför den skotska kusten i åtanke, en utanför Isle of Lewis och en i närheten av Aberdeen, skriver tyska UmweltMagazin. I ett första läge tänker man sig mellan tre och fem flytande vindkraftverk med Hywind-turbiner. Enligt landets premiärminister Alex Salmond skulle landet kunna producera sju gånger så mycket energi som de själva behöver genom att endast använda en tredjedel av kusternas vindstyrka. Presidenten har också utlyst ett pris på 100 miljoner kronor för att snabba på utvecklingen. Saltire Prize går till den som lyckas skapa en regelbunden energiproduktion från flytande vindkraftverk om minst 100 Gwh under en tvåårsperiod.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4