nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Skolelever ska främja energieffektivisering

I projektet Den hållbara skolstaden ska elever, lärare och ledning hjälpas åt att jobba med energieffektiviering.

  • Annons 1

Syftet med projektet är att skapa en modell för kommunalt energieffektivieringsarbete i skolor. Gymnasieskolan Skolstaden i Helsingborg kommer att involvera sina cirka 3 500 elever och personal.

– Grundtanken är att engagera elever och personal fullt ut eftersom en stor del av energianvändningen hänger samman med beteenden och vanor hos de personer som befinner sig i en verksamhet, säger Jan Kristoffersson, projektledare på Sustainable Innovation, Sust, som står för projektledningen.

Enligt Skolstadens gymnasiechef Björn von Wachenfeldt ska eleverna få bidra med idéer och testa dem i verkligheten. Energieffektivisering kommer också att ingå som temaundervisning och både elever och personal ska vara delaktiga i att sätta upp mål för projektet.

Projektet kommer att pågå under 3-4 år och har beviljats bidrag från Energimyndigheten.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Hemlig klimatdata försvårar omställningen

Klimatdata som inte är offentliga gör att det är svårt att diskutera vilka klimatsatsningar som är bäst. Därmed ökar risken för misstag vid den stora omställningen. Stefan Wirsenius vid Chalmers tekniska högskola är kritisk till att institut och företag inte alltid presenterar sina beräkningar.

Gretaeffekten del av större trend

Hos SAS använder hållbarhetschefen ordet roligt om det stora intresset för klimat som följt av IPCC:s rapport och klimataktivisten Greta Thunbergs inlägg i debatten. Men minskat flygande och ökad efterfrågan för biobränsle bygger på beslut som fattats tidigare än så, enligt fyra företag som påverkas på olika sätt av klimatdebatten.