nr-logo

Hållbarhet i praktiken

WWF är oroade över signalerna kring översynen av artskyddslagstiftningen. FOTO: Michael Ekstrand

Skogsstyrelsen skärper miljötillsynen

Antalet förelägganden vid skogsavverkning har ökat markant under de senaste fyra åren. Syftet är att det ska bli tydligare hur skogsvårdslagen bör tolkas.

  • Annons 1

Sedan 2011 har Skogsstyrelsen haft en tydlig strategi i att tydliggöra vad skogsvårdslagen säger när det gäller hur man ska ta hänsyn till natur- och kulturmiljövärden vid exempelvis avverkningar. 2014 fattade Skogsstyrelsen 212 beslut om förelägganden jämfört med 158 stycken 2013. 2011 fattades endast 29 beslut.

– Målet med den skärpta tillsynen är att det ska bli tydligare hur skogsvårdslagen ska tolkas och därmed enklare för skogsägare att veta hur de ska agera vid avverkningar och andra skogliga åtgärder, säger Mikael Noren, t.f. chef för tillsynsenheten på Skogsstyrelsen.

Även antalet vägledningar om miljöhänsyn hade 2014 ökat med nästan 50 procent jämfört med 2013. En vägledning utgör Skogsstyrelsens bedömning av vilka krav som kan ställas med stöd av skogsvårdslagen.

Framöver kan det också bli en översyn av skogsvårdslagen med syfte att skärpa miljökraven. Ett direktiv till utredningen väntas i höst.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Hemlig klimatdata försvårar omställningen

Klimatdata som inte är offentliga gör att det är svårt att diskutera vilka klimatsatsningar som är bäst. Därmed ökar risken för misstag vid den stora omställningen. Stefan Wirsenius vid Chalmers tekniska högskola är kritisk till att institut och företag inte alltid presenterar sina beräkningar.