nr-logo

Hållbarhet i praktiken

WWF är oroade över signalerna kring översynen av artskyddslagstiftningen. FOTO: Michael Ekstrand

Skogsstyrelsen skärper miljötillsynen

Antalet förelägganden vid skogsavverkning har ökat markant under de senaste fyra åren. Syftet är att det ska bli tydligare hur skogsvårdslagen bör tolkas.

  • Annons 1

Sedan 2011 har Skogsstyrelsen haft en tydlig strategi i att tydliggöra vad skogsvårdslagen säger när det gäller hur man ska ta hänsyn till natur- och kulturmiljövärden vid exempelvis avverkningar. 2014 fattade Skogsstyrelsen 212 beslut om förelägganden jämfört med 158 stycken 2013. 2011 fattades endast 29 beslut.

– Målet med den skärpta tillsynen är att det ska bli tydligare hur skogsvårdslagen ska tolkas och därmed enklare för skogsägare att veta hur de ska agera vid avverkningar och andra skogliga åtgärder, säger Mikael Noren, t.f. chef för tillsynsenheten på Skogsstyrelsen.

Även antalet vägledningar om miljöhänsyn hade 2014 ökat med nästan 50 procent jämfört med 2013. En vägledning utgör Skogsstyrelsens bedömning av vilka krav som kan ställas med stöd av skogsvårdslagen.

Framöver kan det också bli en översyn av skogsvårdslagen med syfte att skärpa miljökraven. Ett direktiv till utredningen väntas i höst.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Falska flaggor av gula västar

krönika

Miljöpolitiken är sedan länge utsatt för allsköns anklagelser. Den leder till arbetslöshet och företagsflykt, den avfolkar bygder och slår mot låginkomsttagare. Medan argumenten för miljöpolitiska beslut sedan länge står klara gör dessa motargument att miljömål sällan nås. Och nu kommer nya invändningar, under de gula västarnas falska flagg.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Koldioxidskatt för företag – men inte för privatkonsumtion

Människor från Norden och Australien ser hellre att industrin miljöbeskattas, än deras egna inköp. Störst är stödet för koldioxidskatt mot fossilindustrin. Det visar en ny studie från Göteborgs universitet.