nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Vill ta över Miljöstyrningsrådet

Miljöstyrningsrådets upphandlingsstöd ska flyttas till Konkurrensverket, vilket har väckt kritik. Men nu verkar en ny lösning vara på gång. SKL Kommentus erbjuder sig att tillfälligt ta över verksamheten.

Thomas Idermark, vd SKL Kommentus.
  • Annons 1

I ett brev till de ansvariga ministrarna Lena Ek, Stefan Attefall och Annie Lööf har SKL Kommentus föreslagit att de ska ta över Miljöstyrningsrådets kriterieverksamhet.

Thomas Idermark, vd för SKL Kommentus, understryker att hans förslag rör en tillfällig lösning. SKL Kommentus kan vara en plattform för verksamheten tills en ny organisation är redo att ta över.

– Det viktigaste i vår framställan är att vi kan medverka till att hitta en långsiktig lösning som innebär ett brett ägande för intressenterna, till exempel en ekonomisk förening, säger han.

Svårt utforma drivande krav

Bakom Thomas Idermarks brev till de ansvariga ministrarna finns en oro över vad som skulle hända ifall Konkurrensverket tar över upphandlingsstödet.

– Jag betvivlar inte ambitionen att Konkurrensverket ska ta hand om det. Men just när det gäller att utforma kriterierna, alltså de formuleringar som Miljöstyrningsrådet har tagit fram och som går längre än vad lagar och förordningar kväver, ser jag en risk. En myndighet kan ge råd och stöd när det gäller befintliga krav, men jag har svårt att se att Konkurrensverket skulle kunna utöva drivande krav.

Om kommuner och landsting skulle få utforma de drivande miljökraven själva ser Thomas Idermark en ökande risk för missförstånd och överprövningar i upphandlingarna. Nu ligger bollen hos de ansvariga ministrarna.

– Har de någon annan bättre lösning så är det inte mig emot. Jag vill bara att det ska bli bra i slutändan, säger Thomas Idermark.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Analys: Vem får stämma EU för otillräckliga klimatmål?

EU:s klimatmål är otillräckliga, menar en samisk ungdomsorganisation och ett flertal personer som berörs av klimatförändringar världen över. EU-domstolen har dock beslutat att avvisa deras talan och därmed inte pröva frågan i sak. JP Infonets redaktör och jurist Fanny Vesterberg analyserar talesrättsreglerna.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Energimyndigheten – lyft fram energirådgivningen!

Debatt

Rådgivning i energifrågor, så kallade EKR-verksamheter, behöver visa att de finns och därför bland annat öka synligheten på sociala medier. Energimyndigheten bör också lyfta fram rådgivningen gentemot andra myndigheter. Det menar Are Kjeang, universitetsadjunkt, Karlstads universitet, i en debattartikel hos Miljö & Utveckling.