nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Cellulosapaljetter från Rise
Skimrande cellulosa FOTO: Rise

Skimrande cellulosa i Milano när Rise skapade bio-paljetter

Det går bra att göra blänkande och glittriga biomaterial. Det har forskningsinstitutet Rise visat i ett samarbete med designskolan Central Saint Martins i London. Resultatet är paljetter av kristallin cellulosa, som ställts ut på Milan Design Week under våren.

  • Annons 1

Hållbarhet kan glittra, även om många snarare tänker på något brunt  när det talas om biomaterial. Det är en utgångspunkt till ett samarbete mellan forskningsinstitutet Rise och Elissa Brunato vid konst- och designskolan Central Saint Martins i London, som skolat många modeskapare.

– Det är roligt att göra något biobaserat som glittrar och blänker. Att det går att göra visste vi i forskningsvärlden och nu fick vi en kanal för att visa det för flera, berättar Hjalmar Granberg, hos forskningsinstitutet Rise.

Som pärlemor

Hans kollega Tiffany Abitbol hade redan fått fram ett material av nanokristallin cellulosa som skimrar på samma sätt som fjärilsvingar och pärlemor, med interferens. Hon var intresserad av att visa det för en större publik, när förfrågan från Elissa Brunato i London dök upp. Resultatet blev paljetter som redan visats upp på en designmässa i Milano och snart ska visas upp i Holland också.

En utmaning var att göra materialet starkt nog för paljetter. Frågan var också om paljetterna skulle ha färdiga hål, eller om det skulle gå att sticka en nål genom dem.

Mer att göra

Än återstår en del att göra. Cellulosa tål inte vatten till exempel.

– Vi har inte löst alla problem. Men får vi efterfrågan och en säck med pengar, så löser vi det problemet också, säger Hjalmar Granberg.

Rise har själv finansierat paljettprojektet. Paljetterna är en del i ett större arbete att utforska vad som går att göra med material av cellulosa.

Vad gäller glitter visar det sig att det ökar försäljningen markant inom modebranschen. Forskning visar att det kan ha med människans dragning till glittrande vatten att göra.

Läs mer: Modedesigner tar fram klädkollektion av återvunna arbetskläder

 

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Analys: Vem får stämma EU för otillräckliga klimatmål?

EU:s klimatmål är otillräckliga, menar en samisk ungdomsorganisation och ett flertal personer som berörs av klimatförändringar världen över. EU-domstolen har dock beslutat att avvisa deras talan och därmed inte pröva frågan i sak. JP Infonets redaktör och jurist Fanny Vesterberg analyserar talesrättsreglerna.

Energimyndigheten – lyft fram energirådgivningen!

Debatt

Rådgivning i energifrågor, så kallade EKR-verksamheter, behöver visa att de finns och därför bland annat öka synligheten på sociala medier. Energimyndigheten bör också lyfta fram rådgivningen gentemot andra myndigheter. Det menar Are Kjeang, universitetsadjunkt, Karlstads universitet, i en debattartikel hos Miljö & Utveckling.

  • Annonskod Huvudspalten 4