nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Skatterabatt från sol och vind

Lantbrukare kommer i kläm

Nu har regeringen lämnat ett förslag kring skatterabatt för mikroproduktion av förnybar el till lagrådet. Men i det nya förslaget riskerar lantbrukare att komma i kläm.

  • Annons 1

Regeringens förslag om skattereduktion för mikroproduktion av förnybar el skulle ha trätt i kraft den 1 juli. Utgångspunkten i förslaget är att privatpersoner och företag som framställer förnybar el i liten skala ska kunna få skattereduktion.

Men i somras satte EU-kommissionen stopp för förslaget eftersom den typ av reduktion regeringen ville genomföra stred mot förbudet för statligt stöd till företag.

 

Lantbrukare kan få svårt att ta del av den nya skatterabatten kring mikroproduktion av förnybar el.

Lantbrukare kan få svårt att ta del av den nya skatterabatten kring mikroproduktion av förnybar el.

Nytt förslag

I förra veckan lämnade regeringen ett nytt förslag till lagrådet som man tror kan få godkänt. I förslaget kommer rabatten att räknas som stöd av ”mindre betydelse”. Det innebär att mikroproducenter som är företag får göra skattereduktion om villkoren i kommissionens regelverk för stöd av mindre betydelse är uppfyllda. Exempelvis får stödet inte överstiga 200 000 euro under en period om tre beskattningsår. För jordbrukssektorn går gränsen vid 15 000 euro och för fiskeföretag vid 30 000 euro. Med det nya förslaget kan det med andra ord blir svårt för lantbrukare att få ut så mycket av skattereduktionen, särskilt eftersom stödet ska samsas med andra stöd av mindre betydelse som man kan få exempelvis för veterinärkostnader.

Ambitionen är nu att skattereduktionen ska kunna träda i kraft den 1 januari 2015

Här hittar du lagrådsremissen

 

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.