nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Skärpta upphandlingsregler har gett effekt

Nästan nio av tio myndigheter som dömts att betala böter för felaktiga upphandlingar har förbättrat sina rutiner. Det framgår av en kartläggning som Konkurrensverket gjort.

  • Annons 1

För fem år sedan skärptes lagstiftningen på upphandlingsområdet. Kommuner, statliga myndigheter och andra organisationer som omfattas av upphandlingsreglerna kan numera dömas till böter eller upphandlingsskadeavgift om de bryter mot reglerna.

De skärpta reglerna har haft effekt. En kartläggning som Konkurrensverket gjort visar att 88 procent av alla upphandlande myndigheter som dömts att betala böter har förbättrat sina upphandlingsrutiner. Det har handlat om organisationsförändringar, nya inköpsrutiner, eller ändrad arbets- eller rollfördelning. Kompetensförstärkning och utbildningar har också genomförts på många håll.

– Att så många sett över sin organisation och rutiner för att hantera upphandlingar bättre är glädjande. Det innebär att de berörda myndigheterna kommer att ha bättre förutsättningar att följa regelverket och göra bättre upphandlingar framöver. Det tjänar alla på, säger Konkurrensverkets generaldirektör Dan Sjöblom i en presskommentar.

Resultaten presenteras i rapporten Fem år med upphandlingsskadeavgift.

 

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Hästen ingen miljöbov utan en värdefull resurs

Debatt

Ett antal publikationer har nyligen skrivit om studier på hästhagars fosforläckage. Se istället hästens produktion av fosfor som en samhällsresurs som kan tas tillvara på, istället för ett hot som bara ska stoppas och kostar pengar, skriver Alexandra D Stark, marknadsansvarig och Maria Sammeli, produktchef på Polonite, Ecofiltration Nordic.

  • Annonskod Huvudspalten 4