nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Skärpta krav på myndigheters bilköp

  • Annons 1

Från och med den 1 februari är miljöbilar ett måste när svenska myndigheter fordonsupphandlar. Regeringens beslut innefattar även taxiresor och hyrbilar. Dessutom ställs kravet att minst hälften av utryckningsfordonen ska vara miljöbilar och att lätta lastbilar får släppa ut maximalt 230 gram koldioxid per kilometer.

– Med de skärpta kraven bidrar vi till omställningen till en grön fordonsflotta, till ökad försäljning av miljöfordon, fler kunder till miljödrivmedelspumparna och kraftigt ökad efterfrågan på alkolås med prispress som följd, säger infrastrukturminister Åsa Torstensson i ett pressmeddelande.

Gröna Bilister ställer sig delvis positiva till ändringen, men tycker samtidigt att regeringen bör skärpa miljökraven som har gällt sedan mitten av 90-talet och ställa krav på minskat onödigt bilåkande.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

”Inför lagkrav för företag att respektera mänskliga rättigheter”

Vi har på uppdrag av Statskontoret utvärderat hur svensk lag lever upp till FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter. Vår utredning visar att det finns en rad brister. Bland annat överordnas företagens vinstintresse mänskliga rättigheter, företag hålls ytterst sällan juridiskt ansvariga och kränkningar som sker utomlands prövas ytterst sällan i Sverige, skriver tre jurister som varit involverade i arbetet.

  • Annonskod Huvudspalten 4