nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Skärpta krav för upphandling av vitvaror

Den offentliga sektorn handlar upp stora volymer vitvaror till de bostäder som förvaltas av de allmännyttiga bostadsföretagen. Miljöstyrningsrådet har nu skärpt miljökraven som kan användas vid upphandling av vitvaror.

  • Annons 1

Bland annat har kraven på vitvarornas energiklassning uppdaterats, eftersom energiklass A+ numera är ett lagkrav för tvätt- och diskmaskiner. Dessutom har kravnivåerna för vattenanvändning för diskmaskiner skärpts.

Upphandlingskriterierna för hushållsvitvaror handlar främst om hur man ställer krav för att upphandla marknadens mest energieffektiva maskiner.

– Marknaden är framåt och lagkraven genom EU:s ekodesignförordningar höjer ribban. Det finns idag god tillgång på vitvaror i de högre energiklasserna, säger Ylva Svedenmark, projektledare på Miljöstyrningsrådet.

Läs mer om Miljöstyrningsrådets krav för vitvaror här.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Klimatet: Målen är tillräckliga – nu behövs verkstad

Debatten om politikens förutsättningar att hantera klimatfrågan, som Miljö & Utveckling arrangerade i Almedalen, ledde både till hetsig ordväxling och intressanta reflektioner. I panelen fanns Gunvor G Ericson, Svante Axelsson, Ludwig Bengtsson Sonesson och Mattias Goldmann. Du kan också se debatten, länk till filmen finns längst ned i texten.