nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Skånes klimatmål sätter ribban högt

Ett av Skånes delmål inom klimatområdet är att till år 2020 sänka utsläppen av växthusgaser med 30 procent jämfört med år 1990. Det är fem procentenheter högre än det nationella klimatmålet.

  • Annons 1

Länsstyrelsen i Skåne har arbetat fram en särskild klimat- och energistrategi där Skånes unika förutsättningar att minska klimatutsläppen och ställa om energisystemet identifieras. De regionala delmålen rör utsläpp av växthusgaser, energieffektivisering, transporter, förnybar el, biogas och klimatanpassning. De är viktiga steg för att nå det nationella miljökvalitetsmålet, Begränsad klimatpåverkan som ska vara uppnått år 2050.

Beslut till hösten

Flera parter har tillsammans med länsstyrelsen arbetat fram realistiska målsättningar inom klimatområdet. Bland dem finns Energikontoret Skåne, Biogas syd, Region Skånes klimatberedning och flera skånska kommuner. Förslagen kommer att presenteras i juni på Skånes energiting och på Kommunförbundets klimatkonferens i augusti. Förslagen kommer i dagarna att skickas till kommunen för remiss och besluten fastslås till hösten.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Nobelpristagare anser att klimatmötet ska avbrytas

Båda Nobelpristagarna i ekonomi anser att det viktigaste för klimatet är att sätta igång med åtgärder som leder framåt. Nu. Handlingsförlamningen är det största problemet. Paul Romer anser att en bra start är att något större land fattar beslut om koldioxidskatt. William Nordhaus rekommenderar att klimatmötet i Katowice ajourneras och att en mindre grupp diskuterar sig fram till vilka mekanismer som kan ge resultat.

  • Annonskod Huvudspalten 4