nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Skånes klimatmål sätter ribban högt

Ett av Skånes delmål inom klimatområdet är att till år 2020 sänka utsläppen av växthusgaser med 30 procent jämfört med år 1990. Det är fem procentenheter högre än det nationella klimatmålet.

  • Annons 1

Länsstyrelsen i Skåne har arbetat fram en särskild klimat- och energistrategi där Skånes unika förutsättningar att minska klimatutsläppen och ställa om energisystemet identifieras. De regionala delmålen rör utsläpp av växthusgaser, energieffektivisering, transporter, förnybar el, biogas och klimatanpassning. De är viktiga steg för att nå det nationella miljökvalitetsmålet, Begränsad klimatpåverkan som ska vara uppnått år 2050.

Beslut till hösten

Flera parter har tillsammans med länsstyrelsen arbetat fram realistiska målsättningar inom klimatområdet. Bland dem finns Energikontoret Skåne, Biogas syd, Region Skånes klimatberedning och flera skånska kommuner. Förslagen kommer att presenteras i juni på Skånes energiting och på Kommunförbundets klimatkonferens i augusti. Förslagen kommer i dagarna att skickas till kommunen för remiss och besluten fastslås till hösten.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Miljöstrategipriset – nu lite mindre cirkulärt

Vinnaren av Miljöstrategipriset får inte bara ära, diplom och blommor. En statyett av konstnären Helena Byström ingår också, nytt för i år är att det inte längre är ett vandringspris utan att statyetten stannar hos vinnaren. Detta gör den förstås lite mindre cirkulär – men den är fortfarande skapad av återvunnet material.

  • Annonskod Huvudspalten 4