nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Skadliga mikroplaster ratas

Livsmedelsgiganten Unilever slutar med mikroskopiskt små plastpärlor i sina skönhetsprodukter. Det rapporterar Havs- och vattenmyndigheten som menar att mikroplasterna skadar den marina miljön.

  • Annons 1

Plastkulorna har använts i Unilevers peelingprodukter. Nu ska dessa ersättas med något som är mer skonsamt mot havsmiljön. 2015 ska mikroplasterna vara borta.

Mikroplatser är bara några millimeter stora och finns i bland annat rengörings- och skönhetsprodukter samt i textilier, exempelvis fleece. Enligt Havs- och vattenmyndigheten, Hav, har organisationen National Center of Ecological Analysis and Synthesis, NCEAS, i Kalifornien i USA tagit prover på 18 stränder runt om i världen. På alla platser hittade de mikroplaster, framför allt polyester, akryler och polymider som tros komma från tvätt av kläder i tvättmaskiner.

Att minska och få bort marint skräp är en viktig del för att ha möjlighet att uppnå god miljöstatus i alla Europas hav till år 2020. Här menar Hav att myndigheter, näringsliv och privatpersoner måste hjälpas åt.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Kemikalieinspektionen försvarar beslut om bekämpningsmedel

Myndigheten försvarar det kritiserade beslutet om att tillåta växtskyddsmedlet Gaucho i sockerbetsodlingar. Dispensen för medlet som innehåller neonikotinoider gäller i fyra månader under våren 2019 och kan skada bin.

  • Annonskod Huvudspalten 4