nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Skadliga mikroplaster ratas

Livsmedelsgiganten Unilever slutar med mikroskopiskt små plastpärlor i sina skönhetsprodukter. Det rapporterar Havs- och vattenmyndigheten som menar att mikroplasterna skadar den marina miljön.

  • Annons 1

Plastkulorna har använts i Unilevers peelingprodukter. Nu ska dessa ersättas med något som är mer skonsamt mot havsmiljön. 2015 ska mikroplasterna vara borta.

Mikroplatser är bara några millimeter stora och finns i bland annat rengörings- och skönhetsprodukter samt i textilier, exempelvis fleece. Enligt Havs- och vattenmyndigheten, Hav, har organisationen National Center of Ecological Analysis and Synthesis, NCEAS, i Kalifornien i USA tagit prover på 18 stränder runt om i världen. På alla platser hittade de mikroplaster, framför allt polyester, akryler och polymider som tros komma från tvätt av kläder i tvättmaskiner.

Att minska och få bort marint skräp är en viktig del för att ha möjlighet att uppnå god miljöstatus i alla Europas hav till år 2020. Här menar Hav att myndigheter, näringsliv och privatpersoner måste hjälpas åt.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Hemlig klimatdata försvårar omställningen

Klimatdata som inte är offentliga gör att det är svårt att diskutera vilka klimatsatsningar som är bäst. Därmed ökar risken för misstag vid den stora omställningen. Stefan Wirsenius vid Chalmers tekniska högskola är kritisk till att institut och företag inte alltid presenterar sina beräkningar.

Gretaeffekten del av större trend

Hos SAS använder hållbarhetschefen ordet roligt om det stora intresset för klimat som följt av IPCC:s rapport och klimataktivisten Greta Thunbergs inlägg i debatten. Men minskat flygande och ökad efterfrågan för biobränsle bygger på beslut som fattats tidigare än så, enligt fyra företag som påverkas på olika sätt av klimatdebatten.