nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Ska sprida surr i storstaden

Vill du bidra till att öka den biologiska mångfalden och samtidigt sprida lite surr i staden? En ny tjänst erbjuder företag att köpa fadderkupor för att rädda miljön.

  • Annons 1

När biologisk mångfald kommer på tal får allt som oftast binas situation agera talande exempel. Industriell pollinering och människor som får hjälpa till att skaffa bin på egen hand för att få till blomning är skrämmande exempel för utvecklingen av biodiversiteten.

Ett svenskt nystartat företag har kommit på en annorlunda idé i detta spår. Beeurban erbjuder företag i storstäder att köpa bikupor som sedan installeras på företagets område eller på annan lämplig plats. Honungen kommer företaget till del samtidigt som projektet bidrar till att öka bipopulationen i landet. Bakom Beeurban står de två biologerna Josefina Oddsberg och Karolina Lisslö, som har bakgrund inom biodling. De har tidigare bidragit till att installera Stockholms högst belägna bikupa på Kulturhusets takterass i Stockholms innerstad och driver föreningen Parkpollination som ska främja kunskapen om pollinering i grönområden i staden.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

PFAS kan kosta Sverige 50 miljarder kronor per år

Högfluorerade ämnen (PFAS) skapar stora kostnader för samhället. På europanivå handlar det om över 50 miljarder euro, varav miljöskador i Sverige beräknas kunna kosta samhället mellan 18 miljoner och 5 miljarder euro på år. Det visar en ny rapport från Nordiska ministerrådet.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Electrolux söker grön finansiering

Nu lanserar vitvarujätten Electrolux ett ramverk för gröna obligationer. Detta för att ta in medel som öronmärks för investeringar som ska bidra till minskad miljöpåverkan från företagets produkter och verksamhet.

Frivilligt regelverk ska öka möjligheterna till skadestånd

Även de som lever i laglöst land och utsätts för brott mot mänskliga rättigheter, ska kunna få hjälp av juridik framöver. Den svenske advokaten Claes Cronstedt och elva andra jurister har föreslagit ett frivilligt regelverk som utgår från New York-konventionen. Den gör att alla kan söka skadestånd från företag i hela världen inför skiljedomstol.