nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Ska sprida surr i storstaden

Vill du bidra till att öka den biologiska mångfalden och samtidigt sprida lite surr i staden? En ny tjänst erbjuder företag att köpa fadderkupor för att rädda miljön.

  • Annons 1

När biologisk mångfald kommer på tal får allt som oftast binas situation agera talande exempel. Industriell pollinering och människor som får hjälpa till att skaffa bin på egen hand för att få till blomning är skrämmande exempel för utvecklingen av biodiversiteten.

Ett svenskt nystartat företag har kommit på en annorlunda idé i detta spår. Beeurban erbjuder företag i storstäder att köpa bikupor som sedan installeras på företagets område eller på annan lämplig plats. Honungen kommer företaget till del samtidigt som projektet bidrar till att öka bipopulationen i landet. Bakom Beeurban står de två biologerna Josefina Oddsberg och Karolina Lisslö, som har bakgrund inom biodling. De har tidigare bidragit till att installera Stockholms högst belägna bikupa på Kulturhusets takterass i Stockholms innerstad och driver föreningen Parkpollination som ska främja kunskapen om pollinering i grönområden i staden.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Analys: Vem får stämma EU för otillräckliga klimatmål?

EU:s klimatmål är otillräckliga, menar en samisk ungdomsorganisation och ett flertal personer som berörs av klimatförändringar världen över. EU-domstolen har dock beslutat att avvisa deras talan och därmed inte pröva frågan i sak. JP Infonets redaktör och jurist Fanny Vesterberg analyserar talesrättsreglerna.

Energimyndigheten – lyft fram energirådgivningen!

Debatt

Rådgivning i energifrågor, så kallade EKR-verksamheter, behöver visa att de finns och därför bland annat öka synligheten på sociala medier. Energimyndigheten bör också lyfta fram rådgivningen gentemot andra myndigheter. Det menar Are Kjeang, universitetsadjunkt, Karlstads universitet, i en debattartikel hos Miljö & Utveckling.

  • Annonskod Huvudspalten 4