nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Självtömmande papperskorg i Göteborg

Nedskräpning och överfulla papperskorgar är ett stort problem på flera håll. För att motverka detta installerar man nu Göteborgs första självtömmande papperskorg. Tanken är att den ska bidra till både bättre renhållning och minskad trafik i området. 

  • Annons 1

Principen för den självtömmande papperskorgen är enkel. Man slänger som vanligt sitt avfall i papperskorgen. När den är full sugs soporna iväg genom ett rör under marken, en källsorterande sopsug, för att slutligen landa i en uppsamlingsstation. Det är i den nya, gröna stadsdelen, Kvillebäcken som papperkorgen installeras.

– Den självtömmande papperskorgen är en hållbar satsning, både ur ett ekonomiskt och ekologiskt perspektiv. Dels blir området betydligt renare och dels blir behovet av soptransporter mindre vilket bidrar till minskad trafik i området. Hygienen förbättras också avsevärt för människor som vistas i Kvillebäcken. Systemet är nämligen väl tillslutet och avfallet släpper varken ifrån sig obehaglig lukt eller lockar till sig skadedjur och insekter, säger Johan Ekman, talesperson för Kvillebäcken.

Den självtömmande papperskorgen i Kvillebäcken blir den första i Göteborg. Samma system finns sedan tidigare bland annat vid Mariatorget och Strömkajen i Stockholm.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

EU satsar 100 miljoner euro på bioekonomin

Ökad cirkularitet inom bioekonomin och pengar till investeringar för att hjälpa innovationer ut på marknaden. Det är två delar i EU:s uppdaterade strategi för bioekonomi, som kom förra veckan. ”Strategin är bra” tycker Kjell Ivarsson, senior rådgivare på LRF och medlem i EU:s bioekonomipanel.

  • Annonskod Huvudspalten 4

”Studie från Karlstads universitet brister i vetenskaplighet”

Nyligen presenterades en studie från Karlstads universitet som påstod att plastmattor i bostaden ger upphov till upptag av farliga kemikalier hos gravida kvinnor. Studien är behäftad med brister som inte en vetenskaplig tidskrift borde ha accepterat, skriver Tekn Dr Lena Lundberg på PVC Forum – en sektorgrupp inom IKEM, i en debattartikel för Miljö & Utveckling.